Actual

Care e situația la Evaluarea Națională după contestații? Unele diferențe sunt uriașe

Care e situația la Evaluarea Națională după contestații? Unele diferențe sunt uriașe
Credit imagine: observatornews.ro

După ce rezultatele la Evaluarea Națională s-au afișat, zeci de mii de elevi au depus contestație. În urma rezultatelor inițiale, rata de promovare a probelor cu o medie de peste 5 a fost de 76,2%, semnificativ mai puțin decât în anii precedenți.

Chiar dacă după contestații promovabilitatea a crescut până la 76,4%, nu se află încă la nivelul anului 2021 (76,8%) și cu atât mai puțin la nivelul anului 2022 (82,2%). Numărul total de lucrări care au fost contestate se ridică la 27.128.

Cum funcționează procedura contestației

Conform comunicatului transmis de Ministerul Educației, „Nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere”. În cazul în care între evaluarea inițială și reevaluare exista o diferență de peste un punct, indiferent dacă în plus sau în minus, o comisie formată din alți doi profesori evaluatori era chemată pentru a oferi un nou verdict. În acest caz, nota finală s-a stabilit făcând o medie generală între nota de după contestație și cea decisă de noua comisie.

În speranța unor rezultate mai bune, care în general s-au acordat, elevii au contestat notele la toate cele trei probe, dar cu precădere la limba și literatura română:

„18.465 la Limba și literatura română (13.324 – 2022)
444 la Limba și literatura maternă (265 – 2022)
8.219 la Matematică (8.265 – 2022)”, conform datelor pe care le transmite alephnews.ro.

Statistici după examenul elevilor de clasa a VIII-a

S-au înregistrat 429 de medii generale de 10, de două, respectiv 3 ori mai multe decât în anii precedenți. Asta chiar și dacă au fost mai numeroși elevii care au luat note sub 5 decât în 2021 și 2022. În toată țara, au fost trei elevi picați automat, cu nota 1, după ce au încercat să comită fraudă.

Următorul pas pentru elevi și părinți este acela de a-și completa lista de opțiuni pentru repartizarea la liceu – acest lucru se va desfășura între 6 și 17 iulie 2023, în vreme ce repartizarea computerizată se va desfășura pe 19 iulie. Cei care nu ocupă un loc în prima etapă de repartiție vor fi trecuți din nou prin software-ul de repartizare pe 28 iulie, iar pozițiile finale vor fi dezvăluite în perioada 10-11 august.

Este preconizată o scădere a mediilor la liceele din România, dat fiind că, deși au existat mai mulți copii cu punctaje perfecte, au existat și mult mai mulți care au performat sub standardele setate de promoțiile din anii precedenți.În București, 98,9% dintre absolvenții de gimnaziu au luat note mai mari de 5, în vreme ce în Olt, doar 88% au reușit această performanță, s-a arătat într-un comunicat al Ministerului Educației.