Actual

Căpșunele românești, un lux pentru majoritatea românilor. Trufandalele sunt mai scumpe decât carnea

Căpșunele românești, un lux pentru majoritatea românilor. Trufandalele sunt mai scumpe decât carnea
FOTO: pixabay.com

Pe tarabele din piețe au ajuns și căpșunele românești. Însă, trufandalele nu sunt prea căutate de clienți, nu din cauza faptului că nu ar fi gustoase, prețul este principalul motiv pentru care cumpărătorii nu se înghesuie să-și umple sacoșele cu delicioasele fructe.

În aceste condiții, producătorii susțin că prețul ar urma să mai scadă spre finalul perioadei de recoltare. La ora actuală un kilogram de căpșune costă 40 de lei, mai mare chiar și decât un kilogram de carne. Nu este de mirare că românii evită să cumpere căpșunele românești.

De ce sunt atât de scumpe roșiile românești

„Anul ăsta chiar arată foarte bine, sunt mulțumit. Undeva pe o scară de 1 la 10, nota 9. Cel mai mult le mănâncă oamenii proaspete, pentru că sunt foarte dulci”, a declarat Leo Piț, cultivator din zona Oradei. Pentru a-și vinde marfa, comercianții își vând produsele și la caserole de 500 de grame, o astfel de caserolă se vinde și cu 20 de lei.

Pentru a vă face o idee o singură căpșună de 33 de grame, raportat la prețul pe kilogram costă 1,3 lei. Prin urmare, pofticioșii vor trebui să aștepte până la finalul sezonului de recoltare, moment la care prețurile vor mai scădea,

De partea cealalta, producătorii motivează prețul ridicat al trufandalelor pe seama costului ridicat de producție. Este și cazul lui Daniel Sabo, acesta investește de 5 ani în mai multe solarii. Costurile totale s-au ridicat la aproximativ 35.000 de euro, potrivit stirilekanald.ro.

Nici la capitolul legume nu stăm mai bine

„Anul acesta prețul va fi exact ca și anul trecut, 35 de lei. Eu zic că prețul este rezonabil pentru început de sezon pentru că ulterior prețul va scădea. Producția este foarte bună. Avem foarte multe fructe, foarte multe flori. Plantele arată foarte bine”, a declarat Sabo.

Costurile cele mai mari pe care trebuie să le plătească producătorii sunt cele legate de forța de muncă, sunt tot mai puține persoane dispuse să muncească în agricultură.

Ce-i drept că sunt și fructe ceva mai ieftine, nu cu mult, de exemplu în piața din Satu Mare un kilogram de căpșune costă 30 de lei, dar nu sunt fructe românești fie sunt importate din Maroc sau din Grecia. Tot din Grecia ar urma să ajungă și cireșele.

Din păcate aceeași situație o întâlnim și în cazul legumelor, tomatele au ajuns la un preț record, în anumite zone din România sunt mai scumpe decât mezelurile. De exemplu, un kilogram de piept de pui pornește de la un preț mediu de 12,99 lei și ajunge până la 27,99 lei. În supermarketuri, roșiile din soiul San Marzano importate din Belgia se comercializează cu 40 de lei pe kilogram în timp ce în piață, roșiile românești se vând chiar și cu 65 de lei.