Clădirile cu risc seismic pun în pericol cetățenii. Aceste construcții vechi reprezintă o problemă destul de mare, mai ales la nivelul Bucureștiului. Siguranța trecătorilor este în fiecare zi pusă în pericol. Pe foarte multe construcții din centrul Capitalei se pot regăsi faimoasele buline roșii. De asemenea, semnele cu „Atenție, cade tencuială!” sunt peste tot.
În fiecare an, numărul de clădiri cu bulină roșie este din ce în ce mai mare. Există la acest moment, peste 400 de blocuri sau case cu risc seismic de gradul I. De asemenea, starea de degradare a acestor construcții este destul de mare.
Clădirile cu risc seismic
În Capitală, există foarte multe clădiri cu risc seismic extrem de ridicat. Acestea pot pune oamenii în pericol și în cazul în care nu ne confruntăm cu un cutremur. Starea de degradare a acestor imobile este extrem de ridicată. Tencuială sau bucăți din structura casei cad constant. Cetățenii trebuie să aibă grijă la acestea, pentru a nu duce la accidente grave.
Primăria nu face totuși prea multe pentru a rezolva această problemă. Câteva imobile sunt reabilitate pe an. Dar, proprietarii încearcă să scade de amenzi. Aceștia amplasează în dreptul imobilului afișe prin care îi avertizează pe trecători.
Pericol pentru cetățeni
Clădirile cu risc seismic pun în pericol cetățenii. În București, există foarte multe semne care îi avertizează pe trecători că se află în cadrul unei zone cu probleme. Mai exact, în dreptul unui imobil din care pot cădea părți de tencuială. Singura protecție a cetățenilor sunt semnele amplasat: „Atenţie, cade tencuială!”, „Vă rugăm ocoliţi!” sau „Nu treceţi!”.
Dar, conform cetățenilor, acestea nu sunt destul de vizibile. „Sincer, nici nu l-am văzut. Ar fi trebuit cumva marcat vizibil pentru că eu nu l-am zărit si bănuiesc că mai sunt trecători care pot trece fără să-l observe şi înseamnă că e un pericol.” a explicat un trecător.
Imobile vechi de 130 de ani
Unele clădiri vechi care reprezintă un pericol pentru cetățeni se află în proprietatea Primăriei Capitalei. Dar, aceștia nu se grăbesc să înceapă proiectele de consolidare a clădirii. În Capitală, pot fi regăsite și unele imobile vechi de 130 de ani, care se află într-o stare deplorabilă.
Cei care locuiesc în aceste clădiri cu bulină roșie sunt rezoltați și așteaptă o intervenție a statului. „Nu se face nimic! Nu vedeţi? Au mai picat bucăţi de tencuială de aici? Da, normal.” a explicat un cetățean. „Are bulină roşie. Nu aş putea să spun exact anul, dar e din perioada interbelică.” a spus un locuitor al unei clădiri cu risc seismic ridicat.
Peste 400 de clădiri cu risc seismic
Clădirile cu risc seismic pun în pericol cetățenii. La nivelul Capitalei, sunt peste 400 de clădiri cu risc seismic I. Primăria a reabilitat 27 de imobile. Acest lucru s-a desfășurat în ultimii 30 de ani. La acest moment, trei șantiere sunt în lucru. De asemenea, anul viitor, vor începe lucrările pentru alte 15 clădiri.
Responsabilii aleg clădirile care urmează să fie consolidate după un principiu simplu. „Discutăm de o metodă foarte simplă: primul venit, primul servit. Atunci când avem documentele complete am introdus imobilele în programul de consolidare.” a spus Răzvan Munteanu, director AMCCRS, conform Observator .