Lifestyle

Capitala Daciei. O nouă descoperire arheologică la 2,5 metri sub Sarmizegetusa Regia.

Capitala Daciei. O nouă descoperire arheologică la 2,5 metri sub Sarmizegetusa Regia.
Wikipedia

Descoperiri importante la Sarmizegetusa Regia! Arheologii au săpat la 2,5 metri și au găsit rămășițele a două construcții antice.

Arheologii au început să sape din luna iulie la Sarmizegetusa Regia, județul Hunedoara, unde cercetează două dintre terasele cele mai importante ale capitalei dacilor: Terasa a IX-a și Terasa a X-a.

Și au găsit ceva uimitor: rămășițele a două construcții antice. Au descoperit un zid de susținere a Terasei a IX-a, care ar fi avut dimensiuni de câțiva metri în vremea regelui Decebal, și fundația unui edificiu necunoscut care poate fi pus în legătură cu marele templu de andezit de pe Terasa a X-a.

Terasa a IX-a

„Am făcut o cercetare în partea de est a Terasei a IX-a, unde am dorit să identificăm un nou segment al zidului de susținere a terasei. Ceea ce s-a și întâmplat, după un volum de muncă destul de mare. La aproape doi metri și jumătate adâncime au fost descoperite primele elemente ale paramentului exterior al zidului”a precizat arheologul Răzvan Mateescu, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, responsabil ştiinţific al colectivului de cercetare al cetăţilor dacice, conform adevarul.ro.

Zidul ar fi fost dezafectat în Antichitate. Ar fi fost acoperit cu un strat gros de pământ și piatră pentru ca terasa să poată fi extinsă și supraînălțată peste el.

Terasa a X-a

Cunoscută pentru templul său cu coloane de andezit, din care s-au păstrat bazele (plintele) de andezit cu diametrul de doi metri și câteva rămășițe ale coloanelor, Terasa a X-a a fost luată și ea la „puricat”. Arheologii au cercetat zona sudică a terasei, în vecinătatea templului de andezit și au descoperit rămășițele unui edificiu necunoscut.

„În săpătura de pe terasa a X-a au fost identificate fundațiile unei construcții destul de mari. Spre bucuria noastră, fundațiile respective sunt destul de bine păstrate. Urmează ca în acest an, cel mai probabil în septembrie, să extindem săpătura și să vedem mai multe lucruri legate de planimetria construcției și despre funcționalitatea și datarea ei. Nu se știa despre existența ei. Știm, chiar și din săpăturile anterioare că pe Terasa a X-a, în diferite etape s-au ridicat mai multe construcții. Avem nevoie de o cercetare suplimentară și trebuie să vedem dacă nu o putem corela cu construcțiile din vechile descoperiri de pe Terasa a X-a. Este o construcție care a fost dezafectată încă din Antichitate”, spune arheologul Răzvan Mateescu.

Templul de pe terasa a X-a este format din șase rânduri de coloane, cu câte zece elemente. Ar fi rămas nefinalizat din cauza războaielor daco-romane. Pe aceeași terasă, se mai află rămășițele unui sanctuar mai vechi, de calcar, din care s-au păstrat rămășițele unor stâlpi și ale unor lespezi care compuneau altarul acestuia.

Rămășițe de tencuială și de mozaic, dar și resturi de materiale mistuite de un incendiu care ar fi cuprins în Antichitate clădirea au mai fost descoperite de arheologi.

Peste 100 de terase antice erau protejate cu ziduri puternice

Capitala dacilor din Munții Șureanu este o resursă inepuizabilă de noutăți arheologice pentru oamenii de știință. A început să fie scoasă la iveală la începutul secolului al XIX-lea, când localnicii au găsit comorile antice ascunse printre ruinele și în împrejurimile ei. Începând din anii ´50, când au fost dezvelite complet cele mai multe dintre edificiile aflate în „Incinta sacră” din Sarmizegetusa Regia, campaniile arheologice au loc aici aproape în fiecare an.

Așezarea antică cuprindea mai mult de o sută de terase, făcute de oameni pe Dealul Grădiștii. Cele mai importante sunt terasele a IX-a, a X-a și a XI-a, dispuse în trepte, în zona sacră, sprijinite de ziduri puternice de calcar și protejate de alte ziduri de apărare, pe care s-au descoperit rămășițele a opt temple și a altor construcții antice interesante.