Mediul virutual este în permanentă evoluție, doar că la bine și la rău, după cum se poate vedea în poveștile de astăzi. Internetul este plin de capcane și nu întotdeauna pot fi prinși infractorii din online.
Capcane online. Sucevenii, amăgiți cu oferte tentante: camere la Mare și ”papuci”, la promoție
Într-o singură zi, marți, 2 august, la Poliția municipiului Suceava s-au înregistrat trei sesizări ale unor tineri suceveni înșelați cu sume importante de bani, prin intermediul unor platforme online.
Prima sesizare a venit marți, în jurul orei 14.00 când o tânără suceveană, în vârstă de 20 de ani, a sesizat că a fost înșelată de o persoană necunoscută prin intermediul unei aplicații on-line, care i-a oferit cazare în stațiunea Vama Veche. Oferta: specială, după cum i s-a transmis de la celălalt capăt al firului.
Victima a povestit oamenilor legii, citați de media locală, că pe data de 20 iulie a văzut un anunț, atrăgător la prima vedere, pe un site, atunci când naviga pe internet.
Mesajul anunța că se oferă cazare în Vama Veche, într-un apartament cu două camere, aproape de plajă la prețul de 275 lei pe noapte. Tânăra a fost atrasă de ofertă, a dat un telefon, iar necunoscutul, care s-a prezentat ca fiind posesorul apartamentului, i-a spus fetei că trebuie plătit un avans de 400 lei pentru rezervare.
Fără a sta pe gânduri, bucuroasă de asemenea ofertă, tânăra a trimis imediat prin transfer bancar, utilizând aplicația electronică, suma de 400 lei în contul indicat. După câteva zile, ea a căutat proprietarul apartamentului, dar nu l-a mai găsit. Abia atunci tânăra a înțeles că este vorba de o înșelăciune, motiv pentru care s-a adresat imediat Poliției Municipiului Suceava.
De la Mare, la ”papuci”
A doua plângere înregistrată la poliție. În decursul aceleiași zile, câteva ore mai târziu, la Secția de Poliție ajunge o altă sesizare. De această dată este vorba despre o altă tânără, de 19 ani, tot din Suceava.
În jurul orei 17.50, tot la Poliția Municipiului Suceava a făcut o sesizare și o tânără de 19 ani. Tot în mediul online, dar altă poveste.
Aceasta a povestit că pe 31 martie, a făcut o comandă prin intermediul unui site, care avea o promoție atractivă, la vremea respectivă. De această dată: o pereche de încălțăminte sport, pentru care a achitat imediat, prin transfer bancar, suma de 800 de lei.
Tânăra a așteptat atât de mult pentru că a tot primit asigurări că, deși comanda întârzie din diverse motive, marfa îi va fi livrată, într-o zi. Dar ziua aceea nu a mai fost să fie. În aceste zile, site-ul respectiv a dispărut total, iar tânăra și-a dat seama astfel că este vorba de o înșelăciune.
Și ea a cerut ajutorul poliției locale, scrie Monitorul de Suceava.
Oferta tentantă: prețuri avantajoase
Aceeași zi, încă un caz, al treilea. La ora 18:00, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată și de către un tânăr, în vârstă de 23 ani, cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni de înșelăciune, după ce a comandat un produs de pe internet.
Tânărul a relatat că, în timp ce naviga pe o platformă de socializare, a observat un anunț promovat intens, unde erau prezentate mai multe perechi de încălțăminte la prețuri avantajoase. Accesând cu un singur click anunțul, el a fost redirecționat către o pagină web unde erau expuse spre vânzare și alte perechi de încălțăminte. Tânărul povestește că a fost atras de o pereche de încălțăminte sport care avea aplicată o reducere de 400 lei de la prețul inițial de 700 lei, fapt ce l-a determinat să comande imediat produsul.
În acest caz, tânărul a primit comanda acasă, pe 2 august. El a achitat la agentul firmei de curierat suma de 323 lei, dar când a deschis coletul, acasă, a constatat cu stupoare faptul că în interior se aflau două perechi de încălțăminte sportivă, doar că marfa era ieftină și total diferită față de ceea ce a văzut în mediul online.
Polițiștii au deschis în toate aceste cazuri dosare penale pentru înșelăciune.
Foto: arhiva