Începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim brut creşte la 3.000 de lei, după ce Guvernul a ajuns la un acord cu sindicatele şi patronatele. Ce se vede este bine și frumos, dar ce se află dincolo de evidențe, vom afla în cele ce urmează.
Capcana din spatele creșterii salariului minim. Ce vor face firmele mici și ce spun reprezentanții sindicatelor și patronatului, VIDEO
Potrivit noii reglementări salariale, din suma totală de 3000 de lei, 200 de lei vor fi scutiţi de impozit şi contribuţii sociale. Salariul minim va creşte şi în construcţii, unde va fi de 4.000 de lei.
Unii reprezentanți de sindicate critică însă măsura şi spun că 30% din contractele de muncă vor ajunge să fie înregistrate pe salariul minim, iar reprezentanţii mediului de afaceri susţin că firmele mici vor începe concedierile.
Unde este capcana. Patronatul și Sindicatele au propriile opinii
Reprezentanții mediului de afaceri avertizează că s-ar putea ajunge la concedieri pe bandă rulantă. Și aceștia explică în mod concret de ce au această credință.
”Patronul va vedea ce comenzi are, cât de mult poate să suporte din această creștere salarială și din două una, va încerca să își mențină nucleul de muncitori competenți și se va debarasa de cei pe care i-a luat din necesitate”, susține Cristian Nicolae Pîrvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni.
Pe de altă parte, reprezentanții Blocului Național Sindical atrag atenția că, pe viitor, angajații ar putea avea probleme și se va ajunge ca 30% din totalul contractelor de muncă să fie pe salariul minim.
”Va produce o anomalie majoră în piaţa muncii, pentru că vom avea situaţii în care un salariat cu 3.000, care beneficiază de această facilitate fiscală, va avea acelaşi salariu net cu unul de 3 100. Baza de calcul pentru pensie va fi 2.800, nu 3.000”, explică Dumitru Costin, BNS.
Iar cei din domeniul construcțiilor au și ei propria opinie în ceea ce privește creșterea de la 3.000 de lei, cât este acum, la 4.000.
”Sunt fonduri foarte multe care trebuiesc investite în România şi evident fără constructori acestea nu vor putea fi folosite”, este de părere și Cristian Erbașu, președinte Federația Patronatelor Societăților din Construcții.
Statistic vorbind, 1,3 milioane de muncitori din România sunt plătiți acum cu salariul minim
”În jurul salariului minim se ascund și alte efecte mai puțin văzute și anume faptul că obligându-mă să plătesc acest salariu minim, eu antreprenor vor renunța la o grămadă de angajați.
Deci nu are doar efecte pozitive acest salariu minim, mai ales atunci când el este crescut în răspărul productivității muncii, în răspărul valorii adăugate”, declară, în același context, prof. univ. dr. Cristian Păun, specialist în economie.
La începutul săptămânii viitoare premierul Nicolae Ciucă va avea din nou consultări cu sindicatele și patronatele ca să stabilească ce facilități fiscale vor avea angajatorii care cresc salariile de peste 3 mii de lei până la 4 mii de lei, se arată într-un amplu reportaj televizat al TVR.