Sute de oameni au fost evacuați în timp ce incendiile de vegetație fac ravagii în Grecia, iar sudul Europei se confruntă cu încă o săptămână de temperaturi sufocante, de peste 40 de grade Celsius, într-un val de căldură despre care experții spun că este legat de schimbările climatice. Organizația Meteorologică Mondială a transmis faptul că partea de nord a Europei se confruntă cu un anotimp al extremelor.
„În ultimele 48 de ore, țara noastră s-a confruntat cu peste 123 de incendii de pădure”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al serviciilor de pompieri pentru presa elenă, în timp ce mai multe orașe din țară au fost evacuate.
Oamenii sunt evacuați
Marți, 1.200 de copii au fost evacuați dintr-o tabără de vară din Loutraki, un oraș de coastă situat la vest de Atena, fugind de un incendiu din apropiere.
„[Marți] a fost prima zi cu adevărat grea din această vară. Este sigur că vor urma și altele. Am avut, avem și vom avea incendii, ceea ce este, de asemenea, unul dintre rezultatele crizei climatice pe care o resimțim cu o intensitate crescută”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis într-o declarație în timp ce se afla într-o călătorie la Bruxelles, pe care a fost nevoit să o scurteze marți după-amiază din cauza incendiilor de acasă.
„Aceste tipuri de evenimente sunt foarte îngrijorătoare”, a transmis marți Organizația Meteorologică Mondială într-un comunicat, avertizând că emisfera nordică se confruntă cu „o vară a extremelor”.
Experții spun că valurile de căldură majore, care au „crescut de șase ori din anii 1980”, potrivit OMM, sunt legate de schimbările climatice.
Schimbările climatice, cauza principală
„Cu cât temperatura medie globală este mai ridicată, cu atât valurile de căldură devin mai intense și, prin urmare, mai lungi”, a declarat marți, într-o declarație trimisă prin e-mail, Karsten Haustein, climatolog la Centrul de servicii climatice din Germania.
În Spania, regiunea Catalonia a înregistrat marți după-amiază cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, ajungând la 45,3C în orașul Figueres, potrivit datelor Organizației Meteorologice Mondiale, în timp ce în Sicilia termometrul a depășit 45C, ajungând la 46,3C în orașul Licata.
Recordul istoric de temperatură pentru Europa continentală este de 48,8°C, măsurat în Sicilia la 11 august 2021. De asemenea, mai multe recorduri de temperatură au fost doborâte local în sud-estul Franței și în Pirineii francezi, a anunțat marți MeteoFrance.
Marea Mediterană a atins marți 29,2C în apropierea orașului francez Nisa, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în această zonă, potrivit presei locale, conform Politico.
China și încălzirea globală
În timpul vizitei sale în China din această săptămână, John Kerry, trimisul președintelui Biden pentru climă, a insistat asupra speranței că cele două puteri ar putea colabora în privința problemei urgente a încălzirii globale, în ciuda rivalității lor tot mai intense pe alte fronturi.
Dar oficialii chinezi au precizat că, chiar dacă sunt dispuși să reia discuțiile cu Statele Unite privind clima, care au fost blocate de mult timp, relația generală tensionată dintre cele două țări ar putea constrânge cooperarea. Iar liderul Chinei, Xi Jinping, a afirmat că guvernul său își va urmări obiectivele de eliminare treptată a poluării cu dioxid de carbon în ritmul și în felul său propriu.