Pe măsură ce schimbările climatice continuă să provoace daune extinse, fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi secetele, ciclonii, incendiile de pădure și valurile de căldură, devin tot mai frecvente și mai intense la nivel mondial. Oamenii își pierd casele, viața devine din ce în ce mai dificilă, iar alții mor în mod tragic.
Serviciul de monitorizare a climei pentru Uniunea Europeană susține că luna iunie a fost cea mai fierbinte lună de vară înregistrată la nivel mondial. Din cauza ciclonului El Nino, se anticipează temperaturi și mai ridicate în iulie și august. El Nio și emisiile de gaze cu efect de seră responsabile de încălzirea globală s-au combinat pentru a provoca căldura.
Canicula face ravagii
În America de Nord, efectele căldurii au fost deosebit de grave. Sezonul incendiilor de vegetație din Canada este unul dintre cele mai grave înregistrate vreodată. Peste 8,1 milioane de hectare de teren au ars în incendii la nivel național, ceea ce reprezintă de 21 de ori mai mult decât media din ultimii zece ani. Din cauza fumului provenit din incendiile canadiene, peste 120 de milioane de persoane din mai mult de o duzină de state americane se află sub o alertă privind calitatea aerului.
Un val de căldură record a afectat sudul SUA. Din cauza faptului că, de obicei, temperaturile nu se răcesc atât de mult pe timpul nopții, meteorologii avertizează că ar putea fi chiar mai periculos decât de obicei. Indicele de căldură, care măsoară cât de cald se simte corpul uman atunci când umiditatea relativă este adăugată la temperatura reală a aerului, este mai mare decât de obicei.
Agricultura este afectată de secetă
Fenomene meteorologice extreme au loc și în alte părți ale lumii. În America de Sud, Uruguay trece prin cea mai gravă secetă din ultimii 44 de ani. Paso Severino, cel mai mare baraj din Uruguay, are un rezervor care este plin doar în proporție de 2,6%, iar agricultorii au dificultăți în menținerea culturilor.
Un record de precipitații din ultimii 30 de ani, de 291 de milimetri, în Lahore, cea mai estică metropolă din Pakistan, a dus la inundații semnificative. Vulnerabilitatea țării la fenomenele meteorologice extreme, care se produc mai frecvent ca urmare a schimbărilor climatice, este pusă dureros în evidență de ploile abundente recente.
Potrivit specialiștilor, inundațiile din zona Emilia Romagna din nordul Italiei, care s-au soldat cu cel puțin 14 morți, reprezintă un alt indicator al escaladării dezastrului climatic. Regiunea s-a confruntat cu ani de secetă extremă înainte de inundații, care au compactat solul și i-au scăzut capacitatea de a absorbi ploaia. Aceasta este o ilustrare evidentă a modului în care atât seceta, cât și inundațiile se pot agrava din cauza schimbărilor climatice, scrie ChinaDaily.