Valurile de căldură succesive amenință capacitatea naturii de a ne furniza hrană, spun cercetătorii, care avertizează asupra unei „morți nevăzute și silențioase” în oceanele noastre, pe fondul temperaturilor record care pârjolesc Pământul.
Valurile de căldură afectează Europa, SUA și China, iar la începutul lunii iulie a fost înregistrată cea mai fierbinte zi la nivel mondial, punând în pericol viața oamenilor, precum și pământul și marea de care depind.
„Sistemul nostru alimentar este global”, a declarat John Marsham, profesor de științe atmosferice la Universitatea din Leeds. „Există riscuri din ce în ce mai mari de pierderi majore simultane de recolte în diferite regiuni ale lumii, ceea ce va afecta cu adevărat disponibilitatea alimentelor și prețurile. Nu este ceea ce vedem acum, dar în următoarele decenii acesta este unul dintre lucrurile de care sunt foarte speriat”.
„Ca ființă umană, dacă ești suficient de bogat, poți să intri în casă și să pornești aerul condiționat. Dar ecosistemele naturale și ecosistemele de fermă nu pot face acest lucru”.
Culturile sunt pe ducă
Valul de căldură european din 2018 a dus la multiple eșecuri ale culturilor și la pierderi de recoltă de până la 50% în Europa Centrală și de Nord. În 2022, temperaturile record din Marea Britanie au ucis fructele și legumele pe rod.
Se așteaptă ca valurile de căldură să devină de 12 ori mai frecvente până în 2040, comparativ cu nivelurile de dinainte de încălzire. Deși un singur val de căldură ar putea să nu ucidă un ecosistem, evenimente mai lungi și mai frecvente vor însemna că natura nu va avea timp să se refacă.
Marsham a spus că „Oamenii sunt în general izolați de efectele vremii de care depindem cu toții. Mergem în magazine pentru a cumpăra alimente, nu le cultivăm noi înșine. Dar dacă vorbiți cu fermierii din orice parte a lumii, aceștia sunt extrem de conștienți de efectele vremii și de impactul asupra agriculturii lor”.
Oamenii nu se gândesc destul la efectele caniculei asupra alimentelor
Criza climatică nu crește doar valurile de căldură atmosferice, ci și cele oceanice, afectând comunitățile de coastă și amenințând o altă sursă de hrană esențială pentru oameni. Stresul termic provoacă dispariții dramatice, cum ar fi „domul de căldură” din 2021 de-a lungul coastei canadiene a Pacificului, care a ucis aproximativ 1 miliard de animale marine.
Daniela Schmidt, profesor de științe ale pământului la Universitatea din Bristol, a declarat „Ne gândim adesea la impactul asupra ecosistemelor de pe uscat, deoarece este ușor de văzut – plantele se ofilesc și animalele se încălzesc prea tare. Dar, în general, oamenii nu se gândesc la valurile de căldură din mediul marin. Aceasta este ceea ce mă îngrijorează cu adevărat – această moarte nevăzută și tăcută”, potrivit The Guardian.
Unele dintre cele mai vulnerabile ecosisteme sunt cele care sunt obișnuite să aibă o temperatură stabilă pe tot parcursul anului, cum ar fi speciile din oceanele tropicale. Se așteaptă ca o încălzire de 2C să distrugă în esență recifele de corali tropicali. Acestea au cea mai mare biodiversitate dintre toate ecosistemele la nivel global și susțin peste 500 de milioane de oameni din întreaga lume, majoritatea dintre ei în țări sărace.