Mai este puțin până când România trece la ora de iarnă. Sosirea toamnei înseamnă că lumina începe să se stingă mai devreme, așa că ceasurile trebuie reglate pentru a se adapta la ora de iarnă. Această schimbare va avea loc sâmbătă spre duminică, în ultimul weekend din octombrie.
Este important de știut că organismul uman va avea nevoie de 2 săptămâni de adaptare după trecerea la ora de iarnă, copiii și vârstnicii fiind cei mai afectați
Trecerea la ora de iarnă va avea efecte asupra organismului uman. Este avertismentul medicilor, care fac o serie de recomandări în special pentru copii și persoanele în vârstă , care sunt cei mai afectați de schimbarea orei.
După cum se știe, România va trece în noaptea de 30 spre 31 Octombrie la ora de iarnă, ceasurile urmând să fie date înapoi cu o oră, ceea ce înseamnă că ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Așadar, toate ceasurile trebuie date înapoi – dispozitivele electronice precum telefoanele mobile sau computerele o fac automat.
Potrivit medicilor, organismul uman va avea nevoie de minim 2 săptamâni pentru a reintra în ritmul normal, scrie playtech.ro/st. Cei care vor resimți cel mai puternic schimbarea orei sunt copiii și vârstnicii , al căror organism poate fi afectat mai puternic.
Acesta este unul din motivele, la care se adaugă și cele de ordin economic, pentru care Comisia Europeană vrea să renunțe la schimbarea orei.
„Unele persoane prezintă tulburări de adaptare. Organismul uman are o ritmicitate: zi, noapte, somn, veghe. În momentul în care apare deplasarea orelor de som, apare o perturbare”, a precizat medicul de familie Valentina Boboc. Odată cu trecerea la ora de iarnă, pot apare stările de oboseală și de anxietate dar și durerile de cap, medicii recomandând activitățile fizice.
„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natură. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a declarat psihologul Mihaela Săhlean.