Când și cum ar trebui să punem varza la murat în această perioadă când este vremea de pus murături. Un număr semnificativ de gospodari greșesc când vine vorba de pregătirea verzei murate.
Familiile tradiționale au început prepararea murăturilor pentru iarna ce urmează să vină. Odată cu venirea toamnei, gospodarii au cules roadele și piețele s-au umplut de legume de pus la murat. Varza murată este una dintre alimentele preferate ale românilor, atât pentru gustul ei, cât și pentru că aceasta este folosită în diverse rețete.
Când și cum ar trebui să punem varza la murat?
Tradiția românească ne spune că varza, pentru a avea un gust cât mai aromat, trebuie pusă la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei.
Însă care sunt pașii pentru pregătirea acesteia? Pentru a putea fi folosită în prepararea îndrăgitelor sarmale, varza trebuie să fie bine coaptă, îndesată, albă și cu foi subțiri. Saramura trebuie pregătită pe cântar: la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 gr de sare grunjoasă.
Beneficiile verzei murate
Varza murată este cunoscută nu doar pentru gustul său, cât și pentru beneficiile ei nutriționale. Lista acestora a fost completată recent. Conform medicului nutritionist, Florin Ioan Bălănică, varza murată din butoi sau borcan revitalizează şi tonifiază organismul. Este singurul aliment în care se găsește multă vitamină B 12, dar şi minerale. Printre ele se numără magneziul, acidul folic, potasiul, fierul și iodul. Acestea au rolul de catalizator și încetinesc procesul de îmbătrânire. În plus, ele protejează sistemul nervos şi împiedică pierderile de memorie.