Când se schimbă ora 2021! Va fi ultimul an în care ceasurile vor fi date cu o ora înainte?! În noaptea de 27 spre 28 martie 2021 trecem la ora de vara. Ceasurile vor fi date înainte. Nu știm însă dacă acesta va fi ultimul an când mai schimbăm ora. Cert este că ziua de duminică, 28 martie, va fi cea mai scurtă din acest an.
Se elimină ora de vară? Măsura a fost luată pentru a folosi cât mai mult lumina zilei și a economisi energia electrică. Schimbarea orei a creat nemulțumiri de-a lungul timpului, iar unii specialiști au criticat-o pentru că ar crea probleme de sănătate populației.
Orarul de vară este corelat cu statele din Uniunea Europeană. De aceea, eliminarea orei este o decizie complexă şi cu multiple ramificaţii.
În 2021 era programată eliminarea orei de vară
În urma unui sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei. Propunerea a fost susţinută în primul rând de Germania. Parlamentul European a votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară.
Conform propunerii de acum 2 ani a Comisiei Europene, statele membre care decid să menţină permanent ora de vară trebuiau să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferau să rămână la ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie 2021. Era prevăzută, însă, şi posibilitatea unei amânări de 12 luni.
În condiţii normale, România şi celelalte state membre ale UE urmau să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, după care urma o etapă de coordonare. Negocierile privind Brexit şi izbucnirea pandemiei a oprit însă complet acest proces, care ar putea fi reluat cel mai devreme în 2022.