Când scăpăm de măștile de protecție? Lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar boli infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”, a explicat când și în ce condiții nu vom mai fi obligați să purtăm măști de protecție în spațiile închise.
Se va lua în calcul eliminarea obligativităţii purtării măştilor, atunci când se va ajunge la un grad ridicat de imunizare colectivă. Mai mult decât atât, nu vom mai purta masca de protecție atunci când specialiștii vor fi siguri că vaccinurile anti-COVID vor acoperi toate tulpinile virusului.
Când scăpăm de măștile de protecție? În care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă
„În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie, însă a vreau să menţionez că prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie şi nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2”, a explicat Valeriu Gheorghiţă într-o emisiune, duminică seară, la Antena 3.
Eficiența vaccinului în plină pandemie
Valeriu Gheorghiţă, Coordonatorul campaniei de vaccinare, a mai spus că, datele centralizate în România, dar și în alte țări, arată „o eficienţă a vaccinului în viaţa de zi cu zi” în sensul în care s-a dovedit scăderea incidenţei cazurilor de COVID-19.
Medicul militar a mai spus că, la nivel național, s-a observat reducere a incidenţei bolii la persoanele vaccinate în prima etapă, la cele din centrele sociale, iar datele centralizate de medicii de la Iaşi care îngrijesc pacienţi dializaţi relevă o scădere cu 90% a incidenţei cazurilor la această categorie de bolnavi.