Guvernul a adoptat recent o nouă lege a pensiilor, prin care se prevede o dublă creștere a acestora în cursul anului Prima majorare va avea loc în luna ianuarie, iar cea de-a doua în luna septembrie. Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a furnizat detalii despre momentul exact când pensionarii vor primi primele pensii majorate.
Prima creștere, conform prevederilor noii legi a pensiilor, este determinată de indexarea cu rata inflației. Astfel, primele pensii majorate vor fi cu 13,8% mai mari decât cele acordate de stat în luna decembrie 2023.
Când primesc pensionarii pensiile majorate?
Ministerul Muncii a comunicat data exactă la care aceste majorări vor fi vizibile în conturile beneficiarilor. Banii vor fi virați în luna ianuarie 2024, începând cu ziua 1 conform regulilor de plată a pensiilor. Cu toate acestea, conform informațiilor oferite de Casa Națională de Pensii Publice, activitatea unităților teritoriale ale Poștei Române va începe din data de 3 ianuarie. Astfel, pensionarii care primesc pensiile pe card vor beneficia de aceste majorări până pe 12 ianuarie. Pensionarii care primesc banii de la factorul poștal au termen limită legal până la 15 ianuarie.
„În anul 2024 vom ava două majorări ale pensiilor românilor, una de la 1 ianuarie, cealaltă ca urmare a recalculării. Tuturor pensionarilor le transmit să aibă încredere în noi, pentru că suntem responsabili, suntem serioşi. Da, există bani de pensii! (…) Este un angajament al Guvernului României. În bugetul pentru anul 2024 se prevăd sursele pentru finanţarea noii legi a pensiilor care va genera creşterea pentru toţi români“, a spus Simona Bucura-Oprescu.
Unii români vor avea pensiile majorate cu 80%
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat că guvernul este angajat să asigure seriozitatea procesului de plată a pensiilor.
„Am văzut declarațiile panicarde, populiste făcute de unii sau de ceilalți. Îi rog să fie mai rezervați în privința aceasta. Fiindcă, pe de o parte, creează o neliniște românilor și care nu are nicio legătură cu realitatea. Pe de altă parte, agențiile de rating și alte instituții care sunt foarte atente la ceea ce se întâmplă în România, în mediul economic, în ceea ce privește partea de buget de stat, de politici macroeconomice. Este foarte important să fim responsabili și să nu facem declarații care nu se regăsesc în realitate și care sigur produc efecte negative.“, a mai subliniat ministrul.
“Vor fi români care vor avea poate o creștere de 1%. Dar vor fi și români care vor avea o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se va calcula numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate.“, a explicat Simona Bucura-Oprescu, potrivit DailyBusiness.