Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 a vorbit, duminică seară, la postul Digi24, despre prioritățile acestei ample acțiuni care se va desfășura la nivel național.
De asemenea, medicul coordinator a anunțat ce persoane nu vor primi vaccinul anti Covid-19, cel puțin în perioada apropiată.
„ Nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate în ceea ce privște terapia”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Persoanele care nu sunt incluse în campania de vaccinare
Medicul Valeriu Gheorghiță a mai spus că, cel puțin în prima perioadă, nu vor fi vaccinați tinerii sub 18 ani.
“În momentul de față, în studii, este o singură companie care a inclus, de pildă, persoane între 12 și 18 ani în studii, deci cu siguranță sub 18 ani nu vom vorbi despre vaccinare, cel putin în perioada următoare, și de asemenea tot în studiile clinice nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate în ceea ce privște terapia.
Deci pacienții care au fost instabili, mă refer un pacient cu un cancer în fază avansată, un cancer necontrolat terapeutic sau în faza realmente necontrolată și de finalizare.
Aceste categorii nu au fost incluse în studiile clinice pentru ca, în primul rand, s-a dorit includerea categoriilor de persoane care nu aveau boli cronice pe mai multe categorii de vârstă, la care s-au adăugat ulterior, având în spate un profil de siguranță deja orientat, s-au adăugat și categorii de persoane care au boli cronice”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Când vin în țară primele doze de vaccin
Primele doze de vaccin sunt aşteptate în România în a doua jumătate a lunii decembrie.
Dacă vaccinul anti Covid nu este aprobat până atunci, țara noastră va recepționa prima tranșă la începutul anului viitor.
„În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie să avem disponibile primele doze de vaccin, cel puţin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de luna ianuarie – februarie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei naționale a spus că vor fi create centre de vaccinare mobile – caravane!
„Centrele de vaccinare vor fi, pe de o parte, la nivelul spitalelor, care vor vaccina personalul propriu, şi vor fi înfiinţate centre de vaccinare fixe şi centre de vaccinare mobile – caravane, care vor asigura vaccinarea persoanelor care sunt greu deplasabile, de exemplu în mediul rural, sau a persoanelor cu dizabilităţi.
De asemenea, echipe mobile de vaccinare vor asigura, în parte, vaccinarea persoanelor din infrastructura esenţială critică”, a mai adăugat acesta.