Când Brexitul și Starea de urgență nu se aplică! 150 de români la recoltatul culturilor în Marea Britanie. Un producător de fructe şi legume din Marea Britanie a închiriat un avion şi a adus 150 de români care să ajute la culegerea legumelor şi a fructelor.
Fermierii din Europa s-au plâns că, din cauza restricţiilor totale de circulaţie pe fondul pandemiei de coronavirus, sunt nevoiţi fie să arunce la gunoi recoltele, fie să le lase să putrezească pe câmp. Fermierii şi-au pierdut, în condiţiile actuale de restricţii, clienţii obişnuiţi precum restaurantele şi hotelurile. Pe de altă parte, unii nu-şi pot aduna recoltele pentru că nu au lucrători care să facă asta.
Compania Air Charter Services a declarat joi, pentru Euronews, că a transportat în ţările occidentale peste 2.000 de est-europeni, de la începutul pandemiei de coronavirus. Unul dintre ultimele zboruri a aterizat joi, la ora locală 5:00 pm, pe aeroportul Stansted, în apropiere de Londra, având la bord zeci de români. „Se fac verificări ale stării de sănătate, iar locul din mijloc, rândul din mijloc, va fi menţinut gol, pentru a asigura cât de cât o formă de distanţare socială” – a spus Air Charter Services.
Potrivit companiei, 13 dintre cele 14 zboruri operate au avut ca destinaţie Germania. În prezent sunt negociate alte cinci sau şase zboruri către Marea Britanie – a adăugat compania.
Air Charter Services a confirmat că firma britanică de produse agricole G’s Fresh a închiriat zborul către aeroportul Stansted, dar a refuzat să divulge cu ce firme a fost în discuţie pentru celelalte zboruri şi cine se află în spatele zborurilor spre Germania. G’s Fresh este unul dintre cei mai mari producători de produse agricole proaspete din Marea Britanie, deţinând ferme în Cambridgeshire, Norfolk şi Suffolk. Pe site-ul companiei se spune că angajează în jur de 2.500 de lucrători sezonieri în perioada aprilie-noiembrie.
Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură, FAO, a tras un semnal de alarmă la mijlocul lunii martie cu privire la impactul pandemiei de COVID-19 asupra securităţii alimentare şi a avertizat că, cu cât se prelungeşte pandemia, cu atât se perturbă lanţul de aprovizionare.
Pe de altă parte, ministerele agriculturii din Marea Britanie şi Franţa au făcut apel la concedierea temporară a lucrătorilor din agricultură.
Concordia, organizaţie de caritate din Marea Britanie care plasează voluntari în zonele unde este nevoie de forţă de muncă, a lansat iniţiativa „Feed the Nation” (Să hrănim naţiunea) pentru a reduce lipsa de mână de lucru cu care se confruntă fermierii britanici. Concordia a declarat joi că a primit mii de cereri de înscriere pentru locuri de muncă plătite cu salariul minim.