Un cancer tăcut care cu greu provoacă simptome în stadiile sale incipiente, motiv pentru care este atât de dificil să-l depistați precoce. Cancerul de stomac sau gastric isi are originea atunci cand celulele incep sa creasca necontrolat, desi nu trebuie confundat cu alte tumori care se dezvolta in abdomen, precum colonul sau pancreasul.
După cum se detaliază în Societatea Americană de Cancer, majoritatea acestor tipuri de tumori (90%) sunt adenocarcinoame, adică își au originea în stratul cel mai interior al stomacului (mucoasa). Un alt tip de cancer de stomac este cel al sistemului imunitar, care se găsește uneori în peretele stomacului, sau cele care apar în celulele din peretele numite celule interstițiale ale lui Cajal.
În orice caz, este una dintre cele mai răspândite tumori la nivel global. Se estimează că este al cincilea cel mai frecvent cancer.
Simptome posibile:
În cele mai multe cazuri, nu este detectat în stadiile incipiente, deoarece nu reproduce simptome, care ar putea include următoarele:
- Pofta de mancare
- Pierdere bruscă în greutate (fără a încerca să slăbească)
- Durere abdominală.
- Senzație de sațietate după mâncare.
- Aciditate.
- Indigestie.
- Boală.
- Vărsături
- Umflare în abdomen
- Sânge în scaun.
- Anemie.
„Este mai probabil ca cele mai multe dintre aceste simptome să fie cauzate de alte afecțiuni care nu sunt cancer, cum ar fi un virus sau un ulcer de stomac”, își amintesc ei în asociație. Cu toate acestea, dacă nu dispar sau se agravează, este esențial să consultați un medic pentru a găsi cauza.
Factorii de risc
Cauza exactă a cancerului de stomac rămâne necunoscută. Experții știu că are originea atunci când o celulă din stomac dezvoltă modificări ale ADN-ului. „Modificările spun celulei să crească rapid și să continue să trăiască atunci când celulele sănătoase mor”, explică specialiștii de la Clinica Mayo.
Da, se cunosc o serie de factori care cresc riscul de a dezvolta acest tip de cancer si sunt urmatorii:
- Având boală de reflux gastroesofagian
- Obezitatea.
- Mențineți o dietă bogată în produse sărate și procesate, precum și produse afumate.
- O alimentatie dezechilibrata si un consum redus de fructe si legume.
- Istoric familial și factori genetici.
- Infecția cu bacteria Helicobacter pylori.
- Gastrita prelungită.
- Fumat
- Polipi gastrici.
Tratamentul
Cheia pentru gestionarea acestui cancer este „îngrijirea multidisciplinară”, adică să ai o echipă specializată de chirurgi, medici oncologi, radiologi, patologi sau nutriționiști, printre alții. În acest sens, opțiunile de tratament vor depinde de stadiul acesteia și de cât de agresivă este tumora.
Una dintre opțiuni este operația, care constă în „înlăturarea întregului cancer și a unei părți din țesutul sănătos care îl înconjoară”, adaugă ei la Clinica Mayo. Operațiile utilizate pentru cancerul de stomac pot include „eliminarea tumorilor în stadiu incipient de pe mucoasa stomacului”, o gastrectomie subtotală sau totală sau îndepărtarea ganglionilor limfatici pentru detectarea cancerului.
Chimioterapia este un alt tratament foarte frecvent pentru acest cancer și se bazează pe aportul de medicamente care încearcă să distrugă celulele canceroase din întreg organismul. Pe de altă parte, terapia cu radiații „folosește fascicule de energie de mare putere, cum ar fi raze X și protoni, pentru a distruge celulele canceroase”. O altă opțiune este imunoterapia, „un tratament medicamentos care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului”.