Miercuri, 14 decembrie 2022, cancelarul Olaf Scholz a afirmat, într-un discurs în Bundestag, cu ocazia a 70 de ani de la înfiinţarea Comisiei germane pentru Cooperarea Economică în Estul Europei, că ar vrea relansarea cooperării cu Rusia după finalul războiului din Ucraina.
Totuși, în discursul rostit în faţa Bundestagului, Olaf Scholz a subliniat faptul că ţările Uniunii Europene rămân unite în privinţa sprijinului acordat Ucrainei şi a condamnat din nou războiul declanşat de Vladimir Putin şi pe liderul de la Kremlin.
Rusia va fi în continuare cea mai mare țară de pe continental European
În acest context, Olaf Scholz a declarat: „Rusia va fi şi după sfârşitul războiului cea mai mare ţară de pe continentul european. De aceea, este esenţial să facem pregătiri pentru acest moment. Este clar că în momentul de faţă relaţiile pe care le avem devin mult mai reduse. Dar, dacă Rusia va opri războiul, dacă cetăţenii Rusiei vor depune eforturi pentru un alt viitor, avem şansa de a fi din nou posibil într-un alt moment să începem cooperarea economică. Doar că încă nu suntem în acel moment”.
Putin distruge infrastructură și vieți omenești
Conform stenogramei discursului, publicată pe site-ul Guvernului german, Olaf Scholz a precizat: “Acum înăsprim sancţiunile. Şi ştim cu toţii că Vladimir Putin nu distruge prin războiul său doar infrastructura, oraşe şi zone din Ucraina. Distruge şi un număr incredibil de mare de vieţi omeneşti”, citează romaniatv.net.
Reacțiile Moscovei vis-à-vis de anunțul venit din partea Germaniei
Tot miercuri, 14 decembrie 2022, Administraţia de la Moscova a respins, oferta Germaniei de reluare a cooperării.
Astfel, Ministerul de Externe de la Moscova, a transmis:
- „Noi nu ne rugăm de nimeni pentru nimic, iar politicienii din Germania ar trebui să înţeleagă acest lucru în mod clar şi permanent”.
- „Guvernul german nu a explicat de ce a evitat în mod ruşinos şi laş să investigheze actele de sabotaj asupra conductelor Nord Stream 1 şi 2, prin care economia germană a fost deconectată de la gazul rusesc ieftin”.
Să dăm puțin timpul înapoi
În luna Septembrie 2022, mai multe fisuri au fost depistate la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică. Suedia şi Danemarca au depistat explozii în zonele în care au fost constatate fisurile, iar statele occidentale suspectează Rusia de comiterea unui act de sabotaj.
Pe de altă parte, Rusia a indicat că atacurile ar fi putut fi comise de Statele Unite, în contextul în care Washingtonul s-a opus mulţi ani construirii gazoductului Nord Stream 2. Astfel, preşedintele Vladimir Putin a afirmat că Statele Unite beneficiază de pe urma avarierii gazoductelor Nord Stream 1 şi 2. Totodată, Administraţia de la Moscova a acuzat şi Marea Britanie de implicare directă în comiterea actelor de sabotaj. Iar, din cauza invaziei militare în Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au aplicat sancţiuni masive împotriva Rusiei, potrivit mediafax.ro.