International

Campionatul Mondial de Fotbal 2030! Țara africană care se alătură Spaniei și Portugaliei în cursa pentru desemnarea țării gazdă

Cine va găzdui Cupa Mondială de Fotbal sursă foto: eurosport.ro
FOTO: eurosport.ro

Marocul se alătură Spaniei și Portugaliei în cursa pentru desemnarea țării care va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2030.

Partenerul inițial al ibericilor a fost Ucraina dar aceasta s-a retras din cauza războiului cu Rusia și din cauza faptului că președintele Federației Ucrainene de Fotbal a fost arestat în noiembrie trecut, sub acuzația de înșelătorie și spălare de bani.

Își vor mai depune candidatura pentru organizarea Campionatului Mondial din 2030 următoarele state: Arabia Saudită, Egipt și Grecia pentru primul turneu organizat pe trei continente.

Marocul candidează pentru a șasea oară

Anul viitor va avea loc cel de-al 74-lea Congres FIFA prilej cu care vor fi aleși și organizatorii Campionatului Mondial din 2030.  Marocul este deja la a șasea încercare de organizare a Campionatului Mondial. Africanii și-au mai depsu candidatura la turneele finale din 1994,1998, 2006, 2010 și 2026, dar fără succes.

Gazdele Cupei Mondiale din 2030 urmează să fie alese în septembrie 2024, a anunțat marți FIFA, confirmând totodată că cele trei gazde ale Cupei Mondiale din 2026, Statele Unite, Canada și Mexic, și-au văzut confirmate toate participările automate așteptate la turneul final cu 48 de echipe.

Consiliul de conducere al FIFA a confirmat un calendar pentru licitația pentru 2030 și un vot care va fi organizat în al treilea trimestru al anului viitor de către aproximativ 200 de federații membre. FIFA a mizat de mult timp o decizie în 2024 pentru turneul care, în prezent, este programat să aibă 48 de echipe.

O ședință separată va avea loc mai devreme în 2024 pentru a alege o gazdă pentru Cupa Mondială feminină din 2027, a precizat forul de conducere al fotbalului. Cupa Mondială din 2026 va fi prima ediție extinsă de la turneul cu 32 de echipe, introdus în 1998.

Cupa Mondială a Cluburilor din 2030 se va desfășura în periada 12-22 decembrie

FIFA a ales, de asemenea, Arabia Saudită, un potențial candidat în competiția din 2030, pentru a găzdui următoarea Cupă Mondială a Cluburilor, în perioada 12-22 decembrie, în cea mai recentă adăugire la ambițiile de găzduire a sporturilor din regat.

În cursa pentru găzduirea ediției 2030, cu Marocul de asemenea, în peisaj și speculații despre un proiect tri-continental fără precedent și condus de Arabia Saudită, gazda inaugurală a Cupei Mondiale din 1930, Uruguay, face parte dintr-o candidatură centenară alături de Argentina, Chile și Paraguay.

Spaniei și Portugaliei li s-a alăturat, în octombrie anul trecut, pentru candidatura europeană de lungă durată, Ucraina. Marocul s-a angajat să participe la competiția din 2030 în urmă cu mai bine de patru ani, imediat după ce a pierdut votul pentru turneul din 2026 în fața nord-americanilor, potrivit espn.com.

La Cupa Mondială din Qatar din decembrie, liderul federației marocane de fotbal, Fouzi Lekjaa, era încă deschis la reluarea unei idei mai vechi, aceea ca Marocul să se alăture vecinilor săi apropiați, Spania și Portugalia, într-o candidatură intercontinentală.

Ambițiile Arabiei Saudite de a găzdui mai multe evenimente fotbalistice au dus la speculații neconfirmate cu privire la o candidatură pentru 2030 alături de Egipt în Africa și Grecia în Europa.

Țara gazdă va primi ultimul loc

Nu este clar cum ar reacționa organismul european UEFA în cazul în care o federație membră s-ar alătura unei candidaturi rivale. O astfel de candidatură ar presupune, de asemenea, trimiterea turneului înapoi în Asia și în Golful Persic, la numai opt ani după ce Qatar a găzduit turneul, astfel că o candidatură saudită pentru 2034 ar putea fi mai realistă.

Cupa Mondială a Cluburilor găzduită de Arabia Saudită în decembrie ar trebui să fie ultima în formatul actual de șapte echipe, format din campioana continentală plus câștigătoarea campionatului intern al țării gazdă. FIFA a stabilit ca obiectiv iunie 2025 pentru lansarea unui turneu de 32 de echipe, cu 12 participări ale echipelor europene.

Alocările continentale pentru acest turneu au fost confirmate marți, America de Sud urmând să primească șase echipe, iar câte patru echipe vor merge în Asia, Africa și regiunea CONCACAF, plus una în Oceania.Statele Unite sunt o potențială gazdă pentru Cupa Mondială a Cluburilor din 2025, ca eveniment test pentru Cupa Mondială din anul următor.