Ajuns la final de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, președintele în funcție al Republicii Moldova a avut, vineri, un discurs la Chișinău.
În confruntarea finală se vor duela Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, exponent al unei politici de apropiere față de Uniunea Europeană, și Igor Dodon, candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor, partid ce militează pentru o apropiere de Rusia.
Dodon i-a uluit pe moldoveni. Se crede Ștefan cel Mare
În discurdul său în fața moldovenilor din Chișinău, Igor Dodon s-a comparat cu domnitorul Ștefan cel Mare, iar situația în care se află acum Republica Moldova, cu starea lucrurilor din Moldova Medievală din vremurile domnitorului.
Dodon a zis că el trebuie să lupte cu deputații așa cum a luptat Ștefan cu boierii, că el va fi cu Estul și cu Vestul, precum a fost marele voievod, și că el va apăra valorile tradiționale, precum Ștefan a fost cu crucea, și va avea grijă toți moldovenii, oriunde ar fi ei, așa cum a făcut-o și domnitorul.
Dodon analizat de un reputat psiholog
Unul dintre cei mai apreciați psihologi moldoveni, Dan Simion, a făcut o analiză a discursului președintelui Igor Dodon și a concluzionat că acesta prezintă semnele tulburării narcisiste, a personalității histrionice, afectate de hybris și că prezintă trăsăturile complexului messianic.
O altă idee interesantă, menționată de psiholog, este că Dodon a adus din Rusia o echipă de experți care să-l ajute în campanie, iar rolul lor este foarte simplu – „Shoot to kill” – „Împușcă ca să ucizi”.
Deci nu contează ce se întâmplă cu celălalt candidat, atâta timp cât tu-l elimini.
„Fiind în campanie și în luptă pentru putere, printre oameni care adulează, flatează, care-i spun că el e cel mai mare, care îi alimentează latura narcisică, îl face pe el să funcționeze necugetat. Asta se întâmplă contextual.
Totodată, Dodon se ține foarte strâns de putere, se teme că o să piardă. S-a demonstrat că puterea poate să-l facă pe cel care o deține să piardă contactul cu realitatea din jur. Este un delir de grandoare contextual.
După ce va dispărea campania electorală, probabil, se va potoli”, mai spune psihologul Dan Simion.