Preşedintele Klaus Iohannis a avut, luni, de la ora 14.00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă cu ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Tema dezbătută la ședință a fost clarificarea tuturor aspectelor care ţin de campania de vaccinare anti-COVID.
Președintele Iohannis va convoca CSAT
Președintele a anunțat că strategia de vaccinare împotriva COVID-19 va fi adoptată într-o ședință a CSAT, care urmează să fie convocată.
„Pandemia ne-a modificat radical viețile, a afectat global starea de sănătate a oamenilor. Limitarea efectelor e o prioritate zero pentru toate efectele lumii. Cercetătorii încearcă să ne ofere soluția de a ieși din această criză.
Vaccinul anti-COVID a devenit speranța noastră de a ne reîntoarce, cât mai curând, la o viață normală. La începutul pandemiei au fost multe incertitudini. Vaccinurile s-au transformat într-o certitudine.
Oricât de greu ne-ar fi, trebuie să avem răbdare, să respectăm măsurile de prevenție care încep să dea rezultate. Vaccinurile trebuie distribuite tuturor, în mod echitabil.
Avem de-a face cu o problemă de securitate națională. Autoritățile s-au mobilizat foarte bine și avem o strategie de vaccinare națională.
Au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare și stocare, dar și planul de acțiune cu etape clare.
Voi convoca CSAT în perioada următoare pentru a aproba strategia națională. Personalul din domeniul sănătății, din centrele rezidențiale, personalul din domenii cheie, esențiale bunei funcționări sunt cei care vor beneficia cu prioritate de vaccin. Vaccinarea se va face la locul de muncă pentru personalul sanitare.
Strategia de distribuție va ține cont de condițiile de stocare pentru fiecare tip de vaccin în parte, iar MAPN se va ocupa de asta printr-un depozit central și 6 regionale”, a spus Klaus Iohannis.
Primele doze de vaccin vor ajunge în țară, la sfârșitul lunii decembrie
Şeful Comitetului naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, afirmă că primele doze de vaccin anti-COVID sunt aşteptate să ajungă în România spre sfârşitul lunii decembrie, „în cel mai fericit caz”.
El spune că principalul centru de stocare a acestora va fi Institutul Cantacuzino, urmând să existe alte şase centre, în spitale militare.
„Avem toată capacitatea de stocare în condiţiile unui vaccin de minus 80 de grade atunci când acesta va fi disponibil”, susţine Gheorghiţă.
De asemenea, vor fi centre de vaccinare fixe, dar şi unele mobile, de tip caravană.