Românii cu credite l-au putut vedea astăzi pe guvernatorul BNR lipsit de empatie, spunând că „nimeni nu a luat, în România, credit cu pistolul la tâmplă”. Despre românii cu creditele raportate la ROBOR, Mugur Isărescu nu a avut o veste pre bună, ci că instiuţia sa a decis „să dăm timp celor cu credite în lei să se obișnuiască cu noile niveluri de rată de dobândă”.
Ce a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu despre românii care şi-au luat credite
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a fost întrebat ce trebuie să facă românii care s-au trezit cu ratele la bănci dublate în decursul unui an:
Întrebat la ce să se aştepte românii care au un credit imobiliar și într-un an rata lor s-a dublat efectiv, guvernatorul a spus că „în mod normal, fiecare trebuie să-și facă niște calcule. Nu există soluție generală decât dacă am fi sărit calul cu rata de politică monetară, dacă ne-am fi dus spre 11-14%. Fiecare să-și facă calculele cum crede de cuviință”.
„Nimeni nu a luat, în România, credit cu pistolul la tâmplă”
De asemenea, mai e un lucru, pe care l-a comunicat Banca Națională a României. Nu oricine poate să ia credit imobiliar. Avem normele pe care le-am introdus, au fost discutate, s-a plâns, normele de creditare care nu lasă pe oricine să ia un credit. Se calculează și un factor de risc, majorarea dobânzii. Toate aceste forme există, sunt în vigoare și ele micșorează riscul ca cei care nu au putere financiară să ajungă în situația unor credite neperformante, ceea ce ar afecta și situația lor, și situația socială a țării, dar și situația sistemului bancar (…)“, a spus guvernatorul BNR. „Nimeni nu a luat, în România, credit cu pistolul la tâmplă”, a mai zis Isărescu.
Mugur Isărescu, despre ROBOR: Să dăm timp celor cu credite în lei
În cadrul unei conferințe de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a vorbit despre ROBOR:
„Am venit cu rata de politică monetară, treptat, fără mișcări brutale, în sus, ne-am apropiat în prezent de grupul țărilor Cehia și Polonia, dar nu ne comparăm cu Ungaria, pentru că ei trebuie să facă față unei crize valutare. Credem că a fost o abordare mai bună! Am utilizat și celelalte trei instrumente de politică monetară.
O economie se conduce și cu frână, și cu accelerație, dar depinde cum folosești dozajul. Uneori este mai important decât instrumentul. Am mers gradual și am mai urmărit un scop, să dăm timp celor cu credite în lei să se obișnuiască cu noile niveluri de rată de dobândă și faptul că perioada dobânzilor negative este ceva depășit și că lumea intră într-un alt normal și trebuie să ne obișnuim cu el“, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
O inflaţie de 16,3 % la finalul anului 2022
BNR a majorat prognoza inflaţiei pentru finalul acestui an la 16,3%, arată datele oferite de guvernatorul Mugur Isărescu la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
„Rata anuală a inflației s-a menținut pe o traiectorie ascendentă și în acest trimestru, dar în mod vizibil și-a încetinit viteza de creștere. În ultimele luni, inflația s-a plimbat între 14 și 16%. La sfârșitul acestui an vedem o inflație mai mare decât în prezent, în jur de 16%”, a spus Isărescu la conferința de presă de la sediul băncii centrale.
El a menționat că România este pe locul 10 în Europa în ceea ce privește inflația și a susținut că situația este mai bună decât acum trei ani.
„Există riscul să intrăm într-o spirală prețuri-salarii”
Întrebat dacă este oportună o nouă majorare a pensiilor sau ar fi riscantă pentru economie, Mugur Isărescu a spus că „există riscul să intrăm într-o spirală prețuri-salarii, dar asta este o decizie macroeconomică la nivelul Guvernului. Dar, dacă nu depășește rata inflației, este mai degrabă o măsură de protecție, nu ai ce să faci. Doar dacă dorești ca unii să plătească. Până în prezent, și nu numai la noi, ieșirea din recesiune este făcută pe seama celor care economisesc”.