Lifestyle

Calendarul zilelor libere în 2024! Românii beneficiază de 20 de zile de concediu

Zile libere, sursa foto punctul.ro calendarul zilelor libere
sursa foto: arhiva companiei

În cursul anului 2024, calendarul zilelor libere pentru români se va îmobăgăți. Atât angajații, cât și elevii se vor bucura de numeroase minivacanțe distribuite pe parcursul celor doisprezece luni. Printre zilele adăugate pe această listă se numără 2 mai, 16 august și 27 decembrie. Motivația din spatele acestei hotărâri este de a crea conexiuni între zilele libere oferite de stat și sfârșitul de săptămână.

Astfel, anul 2024 se anunță a fi generos în ocazii pentru români să se relaxeze și să se odihnească. Cu toate acestea, există persoane care, din diverse motive, nu vor beneficia de aceste zile libere și vor fi nevoite să meargă la serviciu. În astfel de situații, prevederile Codului Muncii reglementează drepturile acestora.

Calendarul zilelor libere în 2024

În total, românii vor avea 20 zile libere de la stat, 7  dintre acestea vor pica în weekend.

1 ianuarie – Anul Nou (luni)

2 ianuarie – Anul Nou (marți)

6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)

7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)

1 mai – Ziua Muncii (miercuri)

2 mai (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)

3 mai – Vinerea Mare

5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)

6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)

1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)

23 iunie- Rusalii (duminică)

24 iunie- A două zi de Rusalii (luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)

16 august (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)

30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)

1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)

25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)

26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)

27 decembrie (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024).

Angajații care trebuie să vină la muncă

Conform legislației în vigoare, cei care sunt nevoiți să lucreze în zilele libere au dreptul la compensații. Într-un interval de 30 de zile, aceștia ar trebui să primească un număr corespunzător de zile libere în decursul aceleiași perioade. Prin urmare, cei care sunt programați să muncească, de exemplu, în data de 24 ianuarie, vor primi din partea angajatorului o zi liberă într-un interval de o lună.

Atunci când un angajat se prezintă la serviciu în una dintre zilele libere, acesta va primi dreptul la o zi liberă în decursul următoarelor 30 de zile conform prevederilor legale. Această regulă, stipulată în legislație, are ca scop echilibrarea eforturilor depuse de către angajați în timpul perioadelor de repaus obligatoriu. Chiar dacă au fost solicitați să lucreze într-o zi liberă acordată de stat, angajatul are dreptul la o perioadă corespunzătoare de odihnă ulterioară.

Există însă situații în care acest scenariu nu este respectat. În aceste cazuri, atunci când angajatul nu beneficiază de zi liberă, angajatorul este obligat să ofere un spor suplimentar la salariul de bază. Cuantumul acestei sume nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii desfășurate în cadrul programului normal de lucru.

Conform Legii, angajatorii care nu respectă niciuna dintre aceste reguli se expun riscului de a fi sancționați. În astfel de situații, amenzile aplicate sunt semnificative, variind între 5.000 și 10.000 de lei. Aceste măsuri punitive au ca scop asigurarea conformității cu legislația în vigoare și protejarea drepturilor angajaților în ceea ce privește odihna și remunerarea corectă pentru munca depusă în circumstanțele prevăzute de lege, conform  romaniatv.net.