Actual

Calendarul ortodox al lunii aprilie 2023: Ce sărbătorim luna aceasta, în afară de Paște și Florii

calendar ortodox aprilie 2023
sursa foto condoleante.ro

În calendarul ortodox, luna aprilie 2023 conține câteva sărbători marcate cu cruce roșie și cruce neagră. Printre acestea, cea mai importantă sărbătoare este Paștele, sărbătoarea principală a lunii.

Aprilie este o lună plină de sărbători religioase pentru români. În această lună, avem o serie de evenimente importante, cum ar fi Paştele ortodox, Paştele catolic, Floriile şi Sfântul Gheorghe. Această perioadă este foarte importantă pentru creștinii din România, fiind un moment de reînnoire spirituală și de petrecere în familie.

Sărbătoarea Paștelui

Paștele este una dintre cele două mari sărbători religioase din an, dar spre deosebire de Crăciun, data sa nu este stabilă și variază în fiecare an. Data Paștelui este influențată de două fenomene naturale importante: echinocțiul de primăvară, care are loc pe 21 martie, și luna plină. Deoarece fazele lunii variază, data Paștelui variază și ea. Cu toate acestea, încă din secolul al IV-lea, s-a decis ca ziua Paștelui să fie întotdeauna duminică.

Paștele poate fi sărbătorit în fiecare duminică, cu excepția unor sărbători religioase importante, cum ar fi Rusaliile, Duminica Floriilor și alte sărbători precum Schimbarea la față, Ziua Crucii, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos și Botezul Domnului Hristos. Acestea sunt sărbători mai importante decât duminica Paștelui și, prin urmare, duminica Paștelui este amânată până după aceste sărbători.

Izvorul Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii este sărbătorită în fiecare an de către Biserica Ortodoxă în prima vineri de după Paști, în Săptămâna Luminată. Această sărbătoare are o origine legendară care se referă la o minune petrecută lângă un izvor aflat în apropiere de Constantinopol.

În ziua de Izvorul Tămăduirii, care este sărbătorită în prima vineri de după Paști, în biserici are loc sfințirea aghiasmei mici, iar credincioșii care o beau cred că vor fi protejați de boli și duhuri rele pe parcursul anului. De asemenea, preoții merg în anumite locuri pentru a sfinți izvoarele de apă, protejându-le de secetă sau de prezența spiritelor rele în jurul lor. În unele zone, preoții merg și la casele enoriașilor pentru a stropi casele cu aghiasma mică.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un general roman de origine greacă, a fost un ofițer de rang înalt în garda imperială a împăratului roman Dioclețian. El a fost condamnat la moarte pentru că nu și-a renunțat credința creștină, devenind astfel un martir creștin. Datorită acestui fapt, el a fost venerat ca un sfânt creștin și a devenit unul dintre cei mai importanți sfinți ai creștinismului, fiind considerat deosebit de important de către cruciați.

Sfântul Gheorghe este un sfânt pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe, inclusiv al României, potrivit Observator.

Calendarul ortodox al lunii aprilie 2023

1 – Sâmbătă: Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Mc. Gherontie; (Sâmbăta a V-a din Post – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

2 – Duminică: Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) Duminica a V-a din Post (a Cuv. Maria Egipteanca); Ap. Evrei IX, 11-14; Galateni III, 23-29; Ev. Marcu X, 32-45; Luca VII, 36-50; glas 1, voscr. 9

3 – Luni: Sf. Cuv. Nichita Mărt. și Ilirie; (Post. Nu se fac nunți)

4 – Marți: Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima; (Post. Nu se fac nunți)

5 – Miercuri: Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el; (Post. Nu se fac nunți)

6 – Joi: † Sf. Sfințit Mc. Irineu, ep. de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și Platonida; (Post. Nu se fac nunți)

7 – Vineri: Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărt., ep. Mitilenei; (Post. Nu se fac nunți)

8 – Sâmbătă: Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis; Sf. Ier. Celestin, ep. Romei; (Sâmbăta lui Lazăr – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

9 – Duminică: (Denia Sf. și Marii Luni) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți) (†) Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica a VI-a din Post – a Floriilor); Ap. Filipeni IV, 4-9; Ev. Ioan XII, 1-18

10 – Luni: Sf. și Marea Luni; Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima; (Denia Sf. și Marii Marți) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

11 – Marți:  Sf. și Marea Marți; †) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, ep. Pergamului Asiei; (Denia Sf. și Marii Miercuri) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

12Miercuri: Sf. și Marea Miercuri; †) Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărt., ep. Pariei; (Denia Sf. și Marii Joi) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

13 – Joi: Sf. și Marea Joi; Sf. Sfințit Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul; (Pomenirea morților – Denia celor 12 Evanghelii, a Sf. și Marii Vineri) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

14 – Vineri: Sf. și Marea Vineri – Scoaterea Sf. Aer; †) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, ep. Romanului; Sf. Ier. Martin Mărt., ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida; (Denia Prohodului Domnului, a Sf. și Marii Sâmbete) (Zi aliturgică) (Post negru. Nu se fac nunți)

15 – Sâmbătă: Sf. și Marea Sâmbătă; Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent;(Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16 – Duminică: (Nu se fac nunți) (†) Învierea Domnului (Sfintele Paști); Ap. Fapte I, 1-8; Ev. Ioan I, 1-17

17 – Luni: (†) A doua zi de Paști (Mărturia lui Ioan Botezătorul);Sf. Sfințit Mc. Simeon, ep. Persiei;(Nu se fac nunți)

18 – Marți: (†) A treia zi de Paști (Drumul spre Emaus);Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul; (Nu se fac nunți)

19 – Miercuri: Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche;Sf. Sfințit Mc. Pafnutie; (Harți. Nu se fac nunți)

20 – Joi: † Sf. Ier. Teotim, ep. Tomisului;Sf. Cuv. Teodor Trihina;(Nu se fac nunți)

21 – Vineri: †) Izvorul Tămăduirii;†) Cinstirea Ic. M. D. Siriaca de la M. Ghighiu; Sf. Sfințit Mc. Ianuarie, ep. de Benevent; Sf. Mc. Teodor din Perga; Sf. Mc. Alexandra, împ.; (Harți. Nu se fac nunți)

22 – Sâmbătă: Sf. Ier. Teodor Sicheotul, ep. Anastasiopolei; (Nu se fac nunți)

23 – Duminică: †) Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie; Duminica a II-a după Paști (a Sf. Ap. Toma); Ap. Fapte XII, 1-11; Fapte V, 12-20; Ev. Ioan XV, 17-27; XVI, 1-2; Ioan XX, 19-31; glas 1, voscr. 1

24 – Luni: †) Sf. Ier. Mărt. Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărt. din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta;

25 – Marți: †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului; Sf. Ap. și Ev. Marcu;

26 – Miercuri: Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, ep. Amasiei; Sf. Cuv. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

27 – Joi: Sf. Sfințit Mc. Simeon, ruda Domnului, ep. Ierusalimului;Sf. Ap. Zinon, Marcu și Aristarh;

28 – Vineri: Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia;(Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

29 – Sâmbătă: Sf. 9 Mc. din Cizic; Sf. Cuv. Memnon, făcătorul de minuni;

30 – Duminică: Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu, fratele Sf. Ap. și Ev. Ioan; Sf. Ier. Donat, ep. Evriei;Duminica a III-a după Paști (a Mironosițelor);  Ap. Fapte VI, 1-7; Ev. Marcu XV, 43-47; XVI, 1-8; glas 2, voscr. 4.