Lifestyle

Calendar ortodox 10 octombrie: Ce sfinți sărbătorim astăzi?

Calendar creștin-ortodox, 9 ianuarie: Sfântul Mucenic Polieuct sarov Sfânta Muceniță Anisia sava galaction clement credinciosii sarbatoresc calendar creștin persul ștefan, avacum
sursa foto arhiva personala

Pe data de 10 octombrie, creștinii ortodocși își amintesc de viețile și faptele a trei sfinți deosebit de importanți în tradiția religioasă.

Acești sfinți sunt Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia, precum și Sfântul Ambrozie de la Optina.

Trei sfinți importanți

Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia sunt considerați doi dintre cei mai venerați martiri creștini din primele secole ale creștinismului. Viața lor a fost marcată de credință neclintită și devotament față de Dumnezeu, chiar și în fața persecuțiilor și a chinurilor cumplite la care au fost supuși.

Evlampie și Evlampia au trăit în perioada persecuțiilor creștinilor sub domnia împăratului Maximian Galeriu în secolul al III-lea. Ei au fost crescuți în credința creștină și au refuzat să se lepede de ea, chiar în fața amenințărilor și torturilor. Credința lor puternică i-a făcut să rămână statornici în credință, iar pentru aceasta au fost martirizați. Evlampia, o tânără creștină, a fost martirizată în mod brutal. Fratele ei, Evlampie, a fost supus la chinuri grele, dar nu a cedat credinței. Cei doi au fost uciși în cele din urmă pentru credința lor și au devenit exemple de curaj și credință pentru creștinii din toate timpurile, potrivit Kanal D.

Sfântul Ambrozie de la Optina

Sfântul Ambrozie de la Optina este un sfânt mai apropiat de perioada modernă, trăind în secolul al XIX-lea. El a fost un călugăr rus care a devenit cunoscut pentru viața sa de sfințenie și pentru învățăturile sale duhovnicești. Sfântul Ambrozie a trăit și a slujit la Mănăstirea Optina din Rusia. Mănăstirea  a devenit un important centru de viață monastică și spirituală în acea perioadă.

Sfântul Ambrozie a fost un duhovnic căutat de mulți credincioși și călugări pentru îndrumarea lor duhovnicească. El a propovăduit viața de rugăciune și pocăință și a sprijinit întemeierea unor noi mănăstiri și schituri. Cuvintele sale înțelepte și învățăturile duhovnicești au rămas înscrise în literatura ortodoxă și au influențat mulți creștini.

Sfântul Ambrozie de la Optina a trecut la cele veșnice în anul 1891, dar moștenirea sa spirituală continuă să inspire și să îndrume credincioșii în căutarea lui Dumnezeu și a vieții duhovnicești autentice.