Calendar Ortodox 05 septembrie. Astăzi este sărbătoare mare pentru români. Ce rugăciune trebuie rostită? Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe 5 septembrie, Biserica Ortodoxă în pomenește pe Sfântul Zaharia.
Sfântul Zaharia a fost tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Biserica Ortodox îl cinstește pe 5 septembrie. A slujit că preot la Templul din Ierusalim, în timpul împăratului Cezar August, când în Țara Sfânta domnea Irod cel Mare, numit și ucigașul de prunci.
Conform Scripturii, în timp ce slujea la Templul din Ierusalim, în sfântul altar i s-a arătat îngerul Gavriil. Acesta i-a vestit că Elisabeta, soția lui, va aduce pe lume un fiu. Acesta venea că răspuns la rugăciunile lor. Zaharia s-a îndoit prima dată de cuvintele îngerului.
Zaharia și soția lui aveau deja o vârstă înaintată. Ca pedeapsa pentru îndoială sa, va rămâne mut până în momentul în care i-a scris numele fiului pe o tăbliță, după naștere.
Sfântul Zaharia a proorocit despre viața lui Ioan, în Evanghelia de la Luca 1, 67-69
„Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea fetei Domnului, că să gătești căile Lui, să dai poporului Sau cunoștință mântuirii întru iertarea păcatelor lor, prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Răsăritul cel de Sus, că să lumineze pe cei care sed în întuneric și în umbră morții și să îndrepte picioarele noastre pe calea păcii”.
Zaharia a fost numit în rândul proocilor
Când Irod a poruncit ca toți pruncii din Betleem să fie uciși, Elisabeta s-a ascuns cu Ioan într-o peștera. Irod știa de nașterea lui miraculoasă și ajunsese să creadă că micuțul ar putea fi chiar Mesia. Drept urmare, le poruncește soldaților să-l caute și să-l omoare. Pentru că soldații nu l-au găsit pe Ioan, Irod a poruncit ca preotul Zaharia să fie înjunghiat în locul fiului sau.
La doar patruzeci de zile după uciderea lui Zaharia, a murit și Elisabeta. Micul loan a rămas în pustie, unde a fost hrănit de înger și păzit de Dumnezeu, până în ziua în care s-a arătat la Iordan.
Canon de rugăciune către Sfântul Proroc Zaharia
Troparul Sfântului Proroc Zaharia, glasul al 2-lea:
A prorocului Tău, Doamne, Zaharia pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.
Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Să cântăm Domnului…
Stih: Sfinte Prorocule Zaharia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Având pe Dătătorul de lumină ascultând rugăciunile tale, dă-mi mie lumină, Dumnezeiescule Proroc Zaharia.
Stih: Sfinte Prorocule Zaharia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fiind împodobit cu podoabele Dumnezeieştii Frumuseţi, frumuseţea îngerilor o vedeai cu neprihănirea sufletului.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Fiind plin de sfinţenie şi de lumină, deopotrivă cu îngerii, cel ce eşti insuflat de Dumnezeu, ai avut pe îngeri împreună vorbitori cu tine şi luminători.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Dezlegatu-s-a blestemul strămoaşei Eva, Preacurată; că născând pe Hristos ai îmbogăţit lumea cu Binecuvântarea.
Cântarea a 3-a. Irmos: Nu este sfânt ca Domnul…
Stih: Sfinte Prorocule Zaharia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Harul cel de sus te-a umbrit, preaînţeleptule, învăţându-te prin sfinţii îngeri Adâncul Proniei, Dumnezeiasca Ocârmuire şi luminându-te, fericite, prin Sfinţii Îngeri.
Stih: Sfinte Prorocule Zaharia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Învăţandu-te bunătatea cea Dumnezeiască, preafericite, ai fost povăţuit, ca un preacurat purtător de roadă, a locui întru Dumnezeiasca Sfinţenie, în Cetatea cea Preasfântă.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Zid Nesfărâmat, Apărarea poporului celui cugetător de Dumnezeu şi Mântuire a sufletelor ai fost, Doamne, precum a vestit mai înainte Proorocul cel Dumnezeiesc.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Zămislirea ta cea fără de prihană şi naşterea cea Nestricată, Născătoare de Dumnezeu, au izbăvit lumea din stricăciune şi din moarte; că ai născut Mântuitor pe Cuvântul Cel Veşnic.