Lifestyle

„Calea lui Moise”, locul spectaculos de pe Pământ unde marea se desparte în două

„Calea lui Moise”, locul spectaculos de pe Pământ unde marea se desparte în două
facebook.com

Brazilia găzduiește câteva fenomene naturale ciudate, dar unul dintre cele mai spectaculoase este „Calea lui Moise”, adică locul în care marea se desparte în două, fiind  și motivul din spatele numelui.

Fenomenul natural, dar în același timp ciudat, are loc în Brazilia, în zona plajei Barra Grande sau „Big Piece”, la aproximativ 3 kilometri de orășelul Maracogi (care are 35.000 de locuitori ).

Cum se formează „Calea lui Moise”

Marea este despărțită de un drum de nisip lung de aproximativ 1.000 de metri, iar turiștii pot trece în voie. Pe plan local, se numește “Caminho do Moises” („Calea lui Moise”), în memoria personajului biblic care a despărțit marea cu toiagul său pentru a ieși din Egiptul faraonic.

„Calea lui Moise” este un fenomen special în Brazilia

Fenomenul  „Calea lui Moise” apare de 2 sau 3 ori pe an, între lunile martie și iunie, iar poteca nisipoasă rămâne vizibilă aproximativ o oră, timp în care marea poate fi traversată. Fenomenul acesta, de despicare a mării din Brazilia, este considerat unul dintre cele mai ciudate fenomene naturale din lume.

De asemenea, foarte interesant și uimitor este că în momentul în care marea se desparte în două, o parte este mai rece decât cealaltă. Important este de știut că ghizii locali cunosc foarte bine zona și știu exact când are loc fenomenul. De aceea este bine ca turiștii să apeleze la ei dacă doresc să traverseze marea în siguranță.

Fenomenul de divizare a mării nu este unic în Brazilia

Un efect similar are loc și pe insula Jindo din Coreea de Sud, în partea de nord a Mării Chinei de Est. Acest fenomen este și motivul pentru care, atunci când se produce, locuitorii zonei sărbătoresc evenimentul,  potrivit royalsblue.com

Despărțirea mării formează o potecă lungă de aproximativ 3 kilometri, care leagă Insula Jindo din Coreea de Sud până la insula Modo din apropiere. Și aici apa se împarte de două până la trei ori pe an între martie și iunie.

În anul 1975, despărțirea Mării Jindo a fost adusă în atenția lumii de fostul ambasador francez în Coreea de Sud Pierre Landy, care a numit-o “versiunea coreeană a miracolului lui Moise”, într-un ziar francez, referindu-se la despărțirea biblică a Mării Roșii.

Despărțirea Mării Jindo, departe de a fi miraculoasă, este probabil rezultatul unor maree joase extreme cauzate de un fenomen cunoscut sub numele de “armonici ale mareelor” (anumiți factori care influențează mareele, cum ar fi ciclul de rotație al Pământului sau mișcările Pământului și ale Lunii care au ca rezultat distanțele variabile între cele două). Ocazional, multele armonice se aliniză pentru a fi „în fază” și formează o maree ridicată, fie o maree scăzută, așa cum se întâmplă cu Marea Jindo.

În Marea Jindo, ceea ce pare a fi o despărțire a apelor este de fapt o coborâre a întregii mări pentru a dezvălui o creastă de pământ – o lățime de 130 până la 200 de picioare (lățimea de 40 până la 60 de metri).

„Acest lucru se datorează probabil pentru că sedimentul s-a depus în mod preferenţial în acel loc din cauza apei relativ mai calme care apar de-a lungul acelei linii dintre insule”, a spus Kevan Moffet, profesor asistent de geoștiințe la Universitatea Texas din Austin.

Există și o legendă referitoare la despărțirea Mării pe Insula Jindo

Potrivit legendei, tigrii erau cândva abundenți pe insula Jindo. Dar când au început să invadeze satele locale, oamenii au fugit pe Insula Modo. Din neatenție, o femeie, Bbyong, a fost lăsată în urmă. Aceasta s-a rugat zeului oceanului, Yongwang, în fiecare zi, până când în cele din urmă zeul i-a spus în vis că un curcubeu va apărea în mare a doua zi pentru ca familia ei să traverseze oceanul.

Când a ieșit în larg, apele s-au despărțit ca prin minune și a apărut un drum curcubeu. Familia lui Bbyong a traversat marea pentru a o întâlni și, astfel, a început o tradiție populară printre localnici și o atracție mistică în rândul turiștilor, potrivit nationalgeographic.com

Acest fenomen natural în care Marea Jindo (porțiunea de nord a Mării Chinei de Est) se deschide suficient pentru a dezvălui o cale de 1,8 mile (2,9 kilometri) este sărbătorit anual de sute de mii de localnici și turiști străini, care se adună în vârful sudic al Peninsulei Coreene pentru Festivalul Jindo Sea-Parting.