Ceaiul și cafeaua sunt cele mai populare două băuturi stimulative din lume. Ambele au în spate o istorie care se întoarce în urmă cu milenii și sunt ferm încorporate în viața de zi cu zi a tuturor culturilor.
În plus, aceste două produse au proprietăți sănătoase care au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri și care au provocat o anumită „rivalitate” între susținătorii unuia și al celuilalt cu privire la care dintre cele două este mai sănătos.
Ceaiul, un mare antioxidant
Poate că cea mai renumită băutură pentru a fi sănătoasă este ceaiul, din motive întemeiate. Pe de o parte, conținutul său de cofeină este relativ mai mic (în realitate, o anumită cantitate de ceai conține mai multă cofeină decât aceeași cantitate de cafea, dar se folosește mult mai puțin pentru a face fiecare ceașcă).
În plus, ceaiul conține o cantitate mare de flavonoide, un tip de substanțe de acțiune antioxidantă cu efecte pozitive asupra mușchilor și a sistemului circulator. Acești compuși ar putea oferi, de asemenea, o anumită protecție împotriva bolii Alzheimer, Parkinson și a altor demențe. Unele studii atribuie chiar o scădere a riscului de a suferi de anumite tipuri de cancer, deși acesta din urmă este mult dezbătut și ar trebui consolidat prin cercetări viitoare.
Cafeaua are proprietăți foarte asemănătoare
La rândul său, deși reputația sa este mai modestă, cafeaua are și beneficii abundente pentru sănătate. Mai exact, are, la fel ca ceaiul, proprietăți antioxidante (oarecum mai bune) care au un impact similar asupra circulației și a mușchilor și s-a subliniat că, la fel ca ceaiul, ar putea minimiza riscul și severitatea demențelor la bătrânețe.
La fel ca ceaiul, există cercetări care indică faptul că cafeaua poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer, deși, din nou, aceste rezultate ar trebui privite cu prudență.
Efecte negative
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că ambele băuturi, mai ales atunci când sunt consumate în cantități mari și pe o perioadă lungă de timp, pot avea unele efecte negative minore asupra sănătății.
De exemplu, conținutul de cofeină al ambelor băuturi poate provoca anxietate sau insomnie la persoanele foarte sensibile, poate crește tensiunea arterială, poate provoca bătăi rapide ale inimii, dureri de cap, tulburări de stomac și mușchi. În plus, cele două băuturi pot declanșa apariția petelor pe dinți.
La rândul său, ceaiul conține tanin abundent, care reduce absorbția fierului și poate facilita anemia. În schimb, cafeaua nefiltrată crește nivelul colesterolului.
Oricum ar fi, adevărul este că există dovezi abundente care indică faptul că efectele pozitive ale ambelor băuturi depășesc cu mult cele negative și, fiind destul de asemănătoare una cu cealaltă, am putea spune că alegerea uneia sau altei băuturi este mai degrabă o chestiune de gust personal.