Lifestyle

Cafea sau cacao? Aceasta este cea mai sănătoasă opțiune. Te așteptai?

Cafea sau cacao? Aceasta este cea mai sănătoasă opțiune. Te așteptai?

Cafeaua este un element esențial în micul dejun al multor oameni, care profită de proprietățile sale stimulante pentru a începe ziua cu energie. Cacao, ca băutură, este la rândul său o opțiune pe care în mod normal o asociem mai mult cu copiii; ceea ce nu înseamnă că nu există adulți care să o aleagă, sau chiar să o amestece cu cafea. Prin urmare, merită să ne întrebăm ce opțiune este mai sănătoasă?

Din punctul de vedere al sănătății noastre, răspunsul este oarecum complex. Pe de o parte, acestea sunt două băuturi cu caracteristici și proprietăți foarte diferite. pe de altă parte, formula specifică fiecărei mărci variază enorm în cazul cacao, astfel încât rezultatul poate depinde de produsul specific pe care îl analizăm.

Moderația, cheia

Pe de o parte, știm despre cafea că are o serie de nutrienți calități antioxidante (datorită conținutului său de polifenoli). Pe de altă parte, conține și o cantitate semnificativă de cofeină, care în exces poate provoca o serie de efecte negative (ritm cardiac crescut și tensiune arterială, insomnie, aritmii cardiace, diaree, greață).

Cacao, la rândul său, oferă magneziu, vitamine și, ca și cafeaua, polifenoli; și în schimb și cofeina, teobromina (o substanță stimulantă și toxică în doze foarte mari), grăsimi saturate și zahăr.

Prin urmare, ambele băuturi pot fi benefice pentru corpul nostru dacă sunt consumate într-o cantitate moderată și devin periculoase când sunt consumate în exces.

Când vorbim despre cacao, de exemplu, nu ar trebui să existe nicio problemă atâta timp cât suntem atenți să nu depășim, pe tot parcursul zilei, cantitățile recomandate de zahăr și grăsimi. Și acest lucru poate fi mai complex decât pare, deoarece, deși cacao solubilă conține în mod normal cantități mai mici de grăsimi saturate decât ciocolata din alte preparate, doza specifică variază în funcție de marcă; în mod similar, este obișnuit să aibă zaharuri adăugate pe care va trebui să le luăm în considerare, deoarece este foarte ușor să depășim cantitatea zilnică recomandată de zahăr (25 grame) numai cu zaharurile adăugate la alte produse procesate. Astfel, alegerea unei cacao solubile cu cel mai mic conținut posibil de grăsimi saturate și zaharuri adăugate poate determina cantitățile în care este convenabil să o consumați.

De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că cantitatea de cofeină prezentă în cacao este minimă și că efectele toxice ale teobrominei afectează oamenii numai dacă este consumată în doze absurd de mari (de fapt, în doze mici poate oferi beneficii similare cu cele ale găsită la doze mici de cofeină). Dimpotrivă, polifenolii prezenți în cacao se degradează adesea atunci când au fost supuși anumitor procese industriale (cum ar fi alcalinizarea) prin care trec multe mărci de cacao solubilă.

Cu cafeaua, deși nu va trebui să ne facem griji cu privire la grăsimile saturate și noi vom fi cei care stabilim cantitatea de zahăr pe care o adăugăm, trebuie să luăm întotdeauna în considerare doza de cofeină pe care o ingerăm.

În linii mari, putem spune că cafeaua este o opțiune oarecum mai sănătoasă pentru consumul regulat (mai ales dacă alegem soiuri și preparate cu un conținut mai mic de cofeină), în timp ce cel mai sănătos mod de a savura cacao este ocazional și preferabil să optăm pentru mărci fără zaharuri adăugate. Desigur, ținând cont întotdeauna de modul în care cele două băuturi se potrivesc cu restul dietei noastre și cu alte obiceiuri vitale (de exemplu, un stil de viață activ sau sedentar).