Up Date
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în perioada 4-7 decembrie 2022, Brâul Maicii Domnului va ajunge la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București. Începând de foarte dimineață, credincioșii ortodocși au început să se adune în curtea bisericii de la kilometrul 0 al Capitalei.
La această oră, sunt cozi mari de pelerini care au venit să vadă Brâul Maicii Domnului și să se roage, chiar dacă afară este foarte frig.
Brâul a fost adus în pelerinaj de la Mânăstiea Kato Xenia, Episcopia de Volos din Grecia, cu ocazia prăznuirii hramului de iarnă al Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din București. Unul dintre cele mai sfinte odoare ale creștinătății a fost primit duminică, 4 decembrie la ora 9.00 de preotul paroh Emil Cărămizaru și va rămâne în sfântul lăcaș, unde se găsește și mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, până pe data de 7 decembrie 2022, ora 22:00.
Știrea inițială
Brâul a fost țesut de Preacurata din fire de cămilă
Tradiția susține că Brâul a țesut chiar de Preacurata Fecioară din fire de cămilă. De asemenea, se spun că după în momentul în care s-a înălțat la Ceruri, Maica Domnului l-a dăruit Sfântului Apostol Toma.
A protejat Constantinopolul
În perioada domniei împăratului Arcadie, fiul lui Teodosie cel Mare, Brâul Maicii Domnului a fost mutat la Constantinopol și așezat de împărat în „racla sfântă” în scopul protecției imperiului dar și al locuitorii de orice nenorocire, farmece și vrăji. O perioadă Sfântul Brâu a fost păstrat în biserica Sfinţilor Apostoli, apoi a ajuns în Biserica Preasfintei Născătoare din Vlaherne, care a fost ridicată de împărăteasa Pulheria.
Dar această raclă a fost deschisă doar în perioada împăratului Leon cel înţelept. Când soția acestuia s-a îmbolnăvit, a avut un vis care i-a schimbat viața. Maica Domnului i-a spus împărătesei Zoe să-l determine pe Patriarh să scoată Sfântul Brâu din locul unde era păstrat din secolul al IV-lea.
IPS s-a îndurat și după ce preoții au pus brâul peste împărătească, ea s-a vindecat imediat. Pentru a-i mulțumi Preacuratei pentru tot ce a făcut pentru ea, Zoe a brodat Brâul cu fir de aur și l-a așezat în racla în care fusese pus de Arcadie.
Unde se află Cinstitul Brâu al Maicii Domnului
În a doua parte a secolului al XII-lea, Sfântul Brâu a fost tăiat în fragmente, acestea fiind dăruite mai multor sfinte lăcașe din Constantinopol. În urma celei de-a patra cruciade, în 1204, unele bucăți au fost furate de barbari, dar două bucăți au ajuns în Franţa, unde există și astăzi, la biserica Le Puy-Notre-Dame.
O altă bucată este la mănăstirea Vatoped din Athos, unde se păstrează într-o raclă de argint. De asemenea, Mănăstirea Dionisiu deţine o mică parte din Sfântul Brâu al Maicii Domnului, iar o altă parte a fost adusă de fiica împăratului bizantin Roman la Zugdidi, în Georgia. În anul 1522, alte două părţi ale Brâului Maicii Domnului au fost dăruite mănăstirii de maici Kato Xenia în perioada unei epidemii de ciumă, iar la scurt timp, oamenii s-au vindecat.