Actual

Cabinetul Ciucă, record de demnitari: 118 secretari şi subsecretari de stat

Nicolae Ciuca si liberali
Foto: Razvan Valcaneantu/evz.ro

Cabinetul PSD-PNL-UDMR a reuşit, prin ultimele numiri din Executiv, să ajungă la 118 secretari şi subsecretari de stat, fiind bătut recordul precedent, al Guvernului Dăncilă, de 110 demnitari. Numărul tot mai mare de funcţii se bate cap în cap cu părerile unor lideri ai Coaliţiei, ca Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor, care vorbesc în spaţiul public de o criză economică iminentă şi cer prudenţă politică.

Cabinetul Ciucă, record de demnitari: 118 secretari şi subsecretari de stat

Cabinetul condus de Nicolae Ciucă a devenit echipa guvernamentală cu cei mai mulţi secretari şi subsecretari de stat, numărul acestora fiind în acest moment de 118, pe fiecare portofoliu în parte şi a numirilor realizate în ultimele luni. E vorba exclusiv de secretari şi subsecretari de stat din ministere, SGG şi echipa premierului şi a celor doi vicepremieri, nu şi şefii din agenţii, autorităţi sau oficii guvernamentale, care au rang de secretar sau subsecretar de stat. Iar creşterea numărului de demnitari are loc în contextul în care venirea crizei economice a fost anunţată prin vocea premierului Kelemen Hunor, în timp ce Marcel Ciolacu, a vorbit, la rândul său, de această problemă iminentă.

Precedentul record, de 110 secretari şi subsecretari de stat, a fost deţinut de Guvernul Dăncilă, la începutul mandatului său, în 2018. Numărul mare al acestor demnitari se datora politicii de împărţire a puterii interne de către Liviu Dragnea, preşedinte al PSD la acea vreme.

Modificare de organigramă la Turism

Ultimul minister care şi-a mai adăugat un secretar de stat la ceilalţi trei a fost cel al Economiei. Raţionamentul noii funcţii a fost că „eficienţa şi eficacitatea” ar fi mai mari în cadrul instituţiei. Unul din cele mai de neînţeles cazuri este modificarea organigramei de la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului. Până la înscăunarea noului Guvern, componentele de Antreprenoriat şi Turism făceau parte din Ministerul Economiei, însă Coaliţia a decis înfiinţarea unui portofoliu diferit. În primele trei luni, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a funcţionat cu doi secretari de stat, însă la finalul lui martie s-a schimbat HG-ul de organizare, fiind adăugaţi alţi trei secretari de stat. Două dintre cele trei funcţii noi create au şi fost ocupate de un reprezentant al PSD Botoşani şi un social-democrat din organizaţia Alba. Lunar, cele trei funcţii nou-înfiinţate înseamnă 50.000 de lei, ceea ce reprezintă anual un efort bugetar de 600.000 de lei.

Funcţionarea unui Executiv poate să aibă loc şi în mai puţin de 50 de oameni

După cum s-a putut observa în perioada 2010-2012, s-a putut face treabă și cu mai puțin de 50 de oameni. Singurul care a strâns cureaua în ceea ce priveşte cheltuielile şi funcţii de secretar şi subsecretar de stat a fost Emil Boc.

La jumătatea lui iulie 2010, la o lună după ce a tăiat salariile bugetarilor cu 25%, Boc a decis să reducă numărul de secretari de stat şi de subprefecţi. Din 57 de secretari de stat au rămas doar 32. De asemenea, din 85 de subprefecţi au mai rămas doar 43.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Adevărul, mărirea numărului de secretari de stat a avut loc pentru a găsi funcţii pentru oamenii PSD, în condiţiile în care o parte dintre organizaţiile judeţene liberale nu voiau să accepte demiterea oamenilor lor din Executiv.

La începuturile noii Coaliţii, partidele bătuseră palma pentru 84 de funcţii de secretar de stat.