De parcă nu le aveam pe toate și aceasta mai trebuia. Vestea a căzut ca un trăznet: Se scumpește și sarea-n bucate!
Ucraina a închis cea mai mare companie de sare din Europa, Artemsil, potrivit directorului întreprinderii de stat, Viktor Yurin. Efectul domino va avea loc în toată Europa și chiar și în întreaga lume, Ucraina fiind un important distribuitor internațional pentru elementarul condiment, nelipsit de pe mesele oamenilor și nu numai.
Veste trăznet! Se scumpește și sarea
„Întreprinderea nu mai funcționează, conform ordinului, pe termen nelimitat. Bombardamentele sunt constante, clădirea administrativă este parțial distrusă. Au fost lovituri directe în mine. Procesul de producție este imposibil. Nu vom pune oamenii în pericol. Mai mult, majoritatea locuitorilor din Soledar, angajați ai Artemsil, au fost deja evacuați. Majoritatea angajaților administrației, ITR (lucitori de inginerie și tehnică, – n.red.) nu mai sunt acolo”, a explicat șeful Artemsil, luni, citat de presa ucraineană și titrat de stiripesurse.ro.
Fabrica a fost închisă deoarece a devenit imposibil să exporti produse finite din Soledar, pe calea ferată, aceasta fiind profund afectată de efectele războiului. Potrivit acestui șef ucrainean, oprirea Artemsilului va fi resimțită și de consumatorii din străinătate: „Am fost cea mai mare companie de sare din Europa. Clienții noștri obișnuiți includ Ungaria, Polonia, Georgia, Moldova, Azerbaidjan și România”, a adăugat Yurin.
Zăcăminte de sare românești
România este o sursă veritabilă și de sare. Şapte saline din ţara noastră dețin peste 12 miliarde de tone de sare, cantitate ce poate asigura necesitățile României pentru câteva sute bune de ani, scrie jurnaluldeafaceri.ro. Descoperită încă din Neolitic, sarea a fost utilizată, în cea mai mare măsură, în alimentaţie. În ţara noastră, exploatarea sării a început încă de pe vremea dacilor, iar după cucerire romană explorarea s-a făcut cu acelaşi interes ca explorarea aurului sau a argintului. Povestea sării o găsim pe larg în diferite reportaje, realizate de-a lungul timpului. România are resursele necesare, de sare, gaze, cărbune ș.a. A fost cândva grânarul Europei. Ordinea în aceste domenii și orientarea spre interiorul țării și nu spre exterior, cum se face acum, ar fi o soluție pentru ca românii să nu sufere de foame, de frig și să aibă și sarea necesară, în bucatele de pe masa zilnică.
Foto: Pixabay (deschidere) si infoactual (interior)