Gogoașa este un aliment din aluat prăjit, popular în multe țări și preparată în diverse forme ca o gustare dulce care poate fi făcută acasă sau cumpărată. Noi vă propunem astăzi o rețetă de post.
Desertul clasic de pe vremea bunicilor, gogoşile reprezintă şi astăzi o bună opţiune chiar dacă ți post. le puteți transforma, dacă doriți, în gogoși umplute cu gem.
Ingrediente necesare pentru gogoși de post:
- 500 g faină
- 250 ml apă călduţă
- 25 g drojdie proaspătă
- 50 ml ulei
- 3 linguri zahăr
- esență de vanilie
- 1 praf de sare
Mod de preparare:
Drojdia se dizolvă în puțină apă călduță. Într-un vas se pune făina și sarea, drojdia dizolvată în apă călduță, esența, uleiul. Treptat, turnați restul de apă călduță si amestecați, până obțineți un aluat omogen și lipicios, dar care nu se lipește de mâini. Aluatul se lasă la dospit până își dublează volumul.
Masa de lucru se unge cu puțin ulei. Punți aluatul de gogoși de post, mai frământați de 2-3 ori și întindeți-l cu sucitorul. Gogoșile se formează cu paharul, și se lasă la crescut încă 2-3 minute.
Într-un vas înalt se toană ulei și se lasă să se încălzească. În el se pun la prăjit gogoșile. Când sunt gata, se scot pe un șervet de hârtie, care să absoarbă excesul de ulei. La final, se pudrează cu zahăr vanilat, potrivit stiridiaspora.ro.