Busuiocul este o plantă medicinală cunoscută și sub denumirea de Alhábega, Alfábega, Basilic, iarbă regală și este folosit pentru a pregăti un remediu de casă excelent pentru afte, tuse și dureri în gât.
Numele științific al busuiocului este Ocimum basilicum L. și poate fi cumpărat în magazinele de produse naturiste și pe unele piețe. Busuiocul este un arbust care poate ajunge la 60 cm la 1 metru înălțime, cu nenumărate frunze largi și foarte aromate, care sunt utilizate pe scară largă în bucătăria italiană. Planta are flori mici care pot fi liliac, alb sau roșu.
Beneficiile pentru sănătate ale busuiocului sunt:
- Ajută în tratamentul tusei și flegmei;
- În procesul de vindecare a rănilor;
- Probleme de stomac;
- Lipsa poftei de mâncare;
- Gaze;
- Durere în gât;
- Sforăit;
- Amigdalită;
- Boală;
- Negii;
- Constipație;
- Colică;
- Anxietate;
- Insomnie;
- Migrenă;
- Muscaturi de insecte.
Proprietățile busuiocului includ acțiunea sa antispastică, digestivă, vermifugă, antibacteriană, fungicidă, insecticidă, astringentă, vindecătoare, febrifugă, stimulantă, antiemetică, antitusivă și antiinflamatoare.
Cum se consumă
Părțile folosite sunt frunzele și tulpinile sale, pentru a condimenta tortilla de cartofi, supă de carne, pește, pui, salate, umpluturi, pentru a prepara sosuri, precum și în dulciuri și lichioruri. Busuiocul se combină perfect cu feluri de mâncare care includ roșii, ulei de măsline, lămâie, carne roșie, paste și brânzeturi.
Efecte secundare și contraindicații
Efectul secundar al busuiocului include reacții alergice și este contraindicat în doze mari în timpul sarcinii, la copiii cu vârsta sub 2 ani și în perioada de alăptare.
Cum se plantează busuiocul
Busuiocul adoră soarele și nu suportă frigul extrem, temperatura ideală fiind cuprinsă între 15 și 25 ° C. Pentru plantarea semințelor sale, este necesar un sol fertil, adânc și aerat acolo unde apa nu se acumulează. Poate fi plantat în ghivece sau direct pe terenuri bine fertilizate, însă poate fi însămânțat perfect în paturi de sămânță.
Această plantă ar trebui să fie udată în mod regulat direct pe sol, fără a-și uda frunzele, pe lângă aceasta, trebuie tăiată la fiecare 15 zile pentru o creștere mai bună.