International

Buncărele finlandezilor sunt pregătite de zeci de ani, în așteptarea rușilor

Buncărele finlandezilor sunt pregătite de zeci de ani, în așteptarea rușilor
Foto: Daily Mirror

Majoritatea țărilor occidentale abia au început să ia în considerare posibilitatea de a fi vizate de agresiunea rusă, în urma invaziei șoc a Ucrainei de către Putin, în timp ce Finlanda se pregătește de aceasta de zeci de ani.

Buncărele finlandezilor sunt pregătite de zeci de ani, în așteptarea rușilor

Finlanda are tot ce îi trebuie pentru a-și proteja populația, în cazul unui potențial atac rusesc, inclusiv nuclear. Această țară și-a construit, din timp, sute de buncăre, care au suficient spațiu, având în dotare paturi și toate cele necesare, pentru a adăposti pe fiecare dintre locuitorii din Helsinki, scrie Daily Mirror.

Reporterii cotidianului britanic au petrecut câteva ore în aceste adăposturi subterane ale Finlandei, construite special pentru a proteja oamenii în  caz de atac rusesc.

Astăzi, în Helsinki sunt sute de buncăre, ușor camuflate, greu de identificat cu ochiul liber. Acestea au suficient spațiu, cât să ajungă la toată lumea și pot adăposti pe fiecare locuitor în parte.

Tehnică, inginerie, dar și precauție și ”previziune”, în Finlanda există aproape 500 de buncăre subterane, adânc săpate în roca de granit dur, pe o întindere de 200 de mile, scrie Daily Mirror.

Cei mai mulți trecători, nici măcar nu observă coliba de metal ponosită, cu ferestre de sticlă crăpate, ”mâzgălite” cu graffiti, de la capătul străzii Franzeninkatu, într-un cartier înfrunzit acum, după cum relatează reporterul britanic.

Cum arată interiorul unui buncăr

După ce a fost deschisă principala ușă, ruginită de vreme, reporterii au fost conduși în subteran, parcurgând câteva trepte abrupte, pe care s-au așezat decenii de praf. La 25 de metri de suprafață se întinde un tunel lung și înclinat, săpat în stâncă puternică și solidă.

Coborând, ușile se deschid una după alta, prima are o grosime de un metru și atât de grea încât este nevoie de doi oameni care să o împingă pentru a se deschide, ”înainte ca oamenii să fie izolați de lumea exterioară, cu o bubuitură puternică”, își spune impresia reporterul.

Ușile pot rezista chiar și în cazul unui atac nuclear. ”Această ușă poate suporta o explozie de până la șase bari presiune, așa că nici măcar o bombă nucleară nu o va sparge, în timp ce a doua ușă este rezistență la gaz și orice acțiune chimică. Pot fi aruncate și bombe deasupra și totuși copiii să se joace fericiți, aici, jos”, explică ghidul acestei incursiuni în lumea subpământeană, instructorul de pregătire în urgențe, Opettaja Varautumisen.

Buncărele au suficient spațiu, dar și paturi, pentru a adăposti pe fiecare dintre cei 630 de mii de locuitori ai Helsinki, rămânând suficient spațiu și pentru alte mii de oameni care vizitează sau lucrează în acest oraș.

Pereții sculptați ai camerelor și holurilor, legați printr-un tunel de ”iepuri”, sunt toți culoarea alb imaculat, par a fi proaspăt văruiți.

Aici există un sistem complex de filtrare, care poate bloca particulele radioactive și alte substanțe nocive. Există, în dotare, și detectoare de gaz, atât deasupra, cât și sub pământ, care monitorizează în mod constant nivelurile de toxicitate.

Buncărele au întotdeauna hrană și apă potabilă, pregătite pentru urgență

În acest spațiu se găsesc și rezervoare subterane, chiar și un sistem de alimentare de rezervă care va fi activat, dacă alimentarea obișnuită cu energie electrică este întreruptă. Buncărele au întotdeauna hrană și apă potabilă, pentru a găzdui oamenii continuu, până la 14 zile, scrie Daily Mirror.

Reporterul din Marea Britanie a vizitat și o cameră de depozitare, în același buncăr, unde a văzut ”îngrămădite” mii de paturi de urgență, precum și toalete și cabine, care pot fi amenajate în numai câteva ore, în caz de urgență.

Pe timp de liniște și pace, echipe de voluntari trec printr-o pregătire chiar în aceste spații, unde sunt învățați cum să acorde primul ajutor oamenilor, în caz de necesitate, după cum a mai povestit specialistul în situații de urgență din Helsinki.

Primul buncăr datează din 1960

Subiectul buncărelor a fost abordat și de jurnaliștii de la Daily Mail Online, care au citat pe Anna Lehtiranta, șef de comunicare de la Departamentul de Urgență din Helsinki: ”Ca țară neutră, am avut întotdeauna nevoie de a ne proteja și asta facem, în continuare. Bucărele subterane au cafenele, terenuri de sport, parcări și mii de paturi supraetajate. Primul buncăr a fost construit în 1960”.

Buncărele au capacități diferite, unele dintre ele oferind posibilitatea ca oamenii să trăiască aici chiar și luni de zile, având toate cele necesare.

Materialele media au fost realizate în contextul cererii recente a Finlandei de a adera la NATO.

Prin această aderare, Finlanda poate deveni al șaselea membru NATO, în apropiere de granița Rusiei, fapt care i-a înfuriat pe oficialii de la Moscova, al căror reacții furioase, nu au întârziat să apară.

Numai că buncărele ar fi bune doar ca muzee, pentru strămoșii noștri și nicidecum pentru protecția propriilor vieți, așa cum au descris specialiștii în urgențe, finlandezi.