Opt milioane de euro va investi UE pentru construirea unui buncăr securizat din care să nu iasă niciun sunet din ceea ce vor discuta liderii țărilor europene.
Buncăr pentru negocieri între membrii UE. Nu va mai „transpira” niciun secret de la Bruxelles
Buncărul va fi în Bruxelles, în complexul Consiliului Uniunii Europene, urmând să fie finalizat până în 2024. Nu s-a decis locul exact, însă oficialii analizează varianta unuia care să fie aproape de sala obişnuită de reuniuni a UE. Acolo, liderii vor putea discuta secrete fără ca rușii sau alții să le poată afla, spun surse citate de EUobserver.
Buncărul, fără conexiune la internet
Construcția nu va fi conectată la internet, dar va fi echipată cu tehnologie internă pentru conferințe. Va avea o izolație certificată de NATO, care va reduce riscul de interceptare a undelor electro-magnetice și radio. Liderii UE vor trebui să-şi lase telefoanele, laptopurile, ceasurile smart şi orice alt dispozitiv electronic, inclusiv aparatele auditive, la intrare.
Conform proiectului, sala ar putea găzdui aproximativ 100 de persoane, ceea ce înseamnă 34 de lideri cu însoțitorii lor, personal tehnic și de catering. Chiar dacă nu va avea internet, sala va fi echipată cu tehnologie pentru conferinţe, cu ecrane mari şi microfoane conectate pentru a se asigura cabine la fel de sigure pentru 30 de translatori.
Totul va fi izolat pentru a nu emite nicio undă
Atât sala de şedinţe, cât şi cabinele vor fi izolate astfel încât din interior să nu se poată emana unde electromagnetice şi radio generate de ecrane sau transmisii.
Buncărul va fi controlat cu minuţiozitate înainte şi după fiecare reuniune, pentru a se găsi şi neutraliza orice dispozitiv de ascultare. Până și decorul va fi unul fix, fără flori sau alte obiecte care se pot schimba frecvent.
„Orice mobilier nou, echipament tehnic sau accesoriu (flori, decorațiuni, utilități pentru băuturi etc.) va fi supus unei inspecții TSCM (contramăsuri tehnice de securitate)”.
Aceste informații privind buncărul care va fi construit de UE vine în contextul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina. Doi spioni ruşi expulzaţi recent de Belgia erau specialişti în interceptarea semnalelor.