Lifestyle

Bujor, fiul de împărat care a fost prins în mrejele zânelor

Bujor, fiul de împărat care a fost prins în mrejele zânelor

Bujor, fiul de împărat care a fost prins în mrejele zânelor. Poveste de mai, legenda bujorului și marile tentații nevinovate.  Împărăția se întindea, după cum spun unele izvoare, și pe meleagurile noastre, rezervațiile de bujori din județele Galați și Craiova stând mărturie.

 

Bujor – Legenda unei flori superbe și povestea numelui ei

Se știe că, demult, demult, a trăit un împărat în a cărei împărăție se afla o pădure unde trăiau niște zâne blestemate. Din păcate acestea au dispărut și, în zilele noastre, pădurile nu mai sunt ocolite și sunt tăiate.

Să revenim la acele timpuri. Zânele transformau în animale, buruieni sau flori pe orice muritor care ajungea în acea pădure.

Cu teamă în suflet, împăratul l-a avertizat pe fiul său, Bujor, să nu se apropie de pădurea unde trăiau zânele malefice, indiferent de motivul pe care l-ar avea.

Cât timp împăratul a fost în viață, a putut să-l păzească pe băiat. După ce a murit, însă, n-a mai putut să-l țină departe de tentație.

Bujor împărat și pădurea magică

Într-o zi, Bujor, care era acum împărat, s-a pornit să cerceteze țara pentru a vedea cum stau lucrurile și ce nevoi mai sunt.

Mergând, în lung și-n lat, a ajuns la marginea pădurii. Era răcoare acolo și vegetația îl îmbia la popas. S-a gândit să intre, zicându-și că poate zânele nu-s atât de rele pe cât le mergea vestea sau, mai bine, poate sunt plecate.

Cum a pus, însă, piciorul în pădure a fost cuprins de un somn, căruia nu i se putea împotrivi. Slujitorii din alaiul împărătesc de-abia își mai puteau ține ochii deschiși.


Transformarea lui Bujor în floare

Vraja începuse să lucreze, slujitorii au fost transformați în flori mici, unii în buruieni. Pe împăratul Bujor zânele l-au transformat într-o floare mare roșie, plăcut mirositoare.

Înainte de a se preschimba, Bujor și-a amintit de tatăl său și de avertizarea acestuia și i-au curs câteva lacrimi. Acele lacrimi se văd și astăzi în roua ce apare în zori de zi pe petalele parfumatei flori, pe care noi o numim bujor.

Bujorul, această floare cu aspect minunat, cu colorit spectaculos și miros îmbătător apare în zilele de vară. Ea amintește de răcoarea pădurii în care fiul de împărat a fost prins în mrejele zânelor. Vraja apare și astăzi atunci când ne apropiem să simțim aroma ei extraordinară.

 

Sărbătoarea Bujorului din Târgu Bujor

O sărbătoare câmpenească, tradițională are loc în fiecare an în pădurea din comuna Roșcani. In partea de răsărit a orașului Târgu Bujor, se afla Pădurea Băneasa-Roșcani, în care, pe lângă pădurea în sine, este ocrotit și bujorul sălbatic, pe seama căruia s-au creat legende și pentru care are loc în fiecare an o mare serbare populară ce marchează înfloritul bujorului în luna mai.

O altă legendă a locului spune ca bujorii ar fi apărut din sângele moldovenilor căzuți în lupta de la Roșcani, de la 1574, când armata lui Ioan Vodă cel Viteaz a fost învinsă de turci datorita lipsei de apă.