Lifestyle

Bugetarii vor începe anul cu o vacanță prelungită. Calendarul zilelor libere în 2025

zi liberă de la stat (sursă foto: evz.ro) o minivacanță zile libere calendarul zilelor libere
sursa foto: arhiva companiei

Bugetarii vor începe anul 2025 cu o vacanță prelungită, conform unei Hotărâri de Guvern emise de Ministerul Muncii. Angajații de la stat vor reveni la muncă abia miercuri, pe 8 ianuarie.

Proiectul de Hotărâre prevede stabilirea unor zile libere suplimentare în afara sărbătorilor legale din 2025. Zilele de 1, 2, 6 și 7 ianuarie sunt deja libere conform Codului Muncii.

Noua hotărâre adaugă și ziua de vineri, 3 ianuarie, ca zi liberă. Astfel, bugetarii vor beneficia de o vacanță de o săptămână la începutul anului.

„Instituțiile şi autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități şi instituții publice. Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător”, precizează ministerul Muncii.

Proiectul prevede că ziua de 2 mai va fi liberă, oferind astfel angajaților din sectorul public o nouă mini-vacanță cu ocazia Zilei Muncii din 2025. Totuși, nu toți bugetarii vor beneficia de aceste zile libere. De exemplu, angajații din producție, precum și magistrații și judecătorii cu procese programate nu se vor bucura de această ocazie.

În ianuarie 2025, românii vor avea liber și pe 24, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, care cade într-o zi de vineri, legându-se astfel de weekend. Totodată, bugetarii vor avea o mini-vacanță de Paște, cu zile libere pe 18, 20 și 21 aprilie. Ziua Muncii, pe 1 mai, va fi o zi liberă, iar Ziua Copilului, pe 1 iunie, cade într-o duminică.

Calendarul zilelor libere

Iată calendarul complet al zilelor libere pentru 2025:

1 ianuarie, miercuri – Anul Nou

2 ianuarie, joi – Anul Nou

6 ianuarie, luni – Boboteaza

7 ianuarie, marți – Sfântul Ioan Botezătorul

24 ianuarie, vineri – Ziua Unirii Principatelor Române

18 aprilie, vineri – Vinerea Mare

20 aprilie, duminică – Paștele

21 aprilie, luni – Paștele

1 mai, joi – Ziua Muncii

1 iunie, duminică – Ziua Copilului

8 iunie, duminică – Rusalii

9 iunie, luni – Rusalii

15 august, vineri – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie, duminică – Sfântul Andrei

1 decembrie, luni – Ziua Națională a României

25 decembrie, joi – Crăciunul

26 decembrie, vineri – Crăciunul, potrivit observatornews.