În Capitală, avertizarea meteo de cod galben emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) este în vigoare încă de ieri. Iar daunele nu au întârziat să apară. Mai multe semafoare s-au prăbușit. Șoferii au avut și ei de suferit: mai mulți copaci au căzut și le-au avariat semnificativ vehiculele. Din fericire, nu există victime.
Autoritățile sunt în alertă încă de ieri. Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București, polițiile de sector, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București-Ilgov și Brigada Poliției Rutiere au intervenit toate în încercarea de a minimiza daunele pe cât posibil. Avertizarea meteo eliberată de ANM va dura până în dimineața de miercuri, 5 aprilie. Ea vizează temperaturi deosebit de scăzute pentru această perioadă, precipitații care sunt neobișnuite pentru regiune și sezonul actual, precum și vânt puternic, care se resimte în întreaga țară, dar în special în sud.
Comunicatul autorităților
„În urma monitorizării video, a informațiilor furnizate din teren de către polițiștii locali din cadrul D.G.P.L.C.M.B., polițiile locale de sector, I.S.U.B.IF. și Brigada Poliției Rutiere, urmare a atenționării meteorologice de cod galben emisă de către ANM, pentru intensificări ale vântului și cantități însemnate de precipitații în intervalul 03.04.2023 orele 23.00 – 05.04.2023 orele 10.00, până în acest moment la nivelul municipiului București au fost înregistrate următoarele evenimente: 14 copaci căzuți care au avariat în total 8 autovehicule parcate în zonă, 2 stâlpi de susținere a unităților semaforice, 4 elemente de construcții degajate de pe fațada imobilelor și 11 locații cu acumulări însemnate de apă în carosabil. În urma incidentelor nu au fost înregistrate victime omenești, acestea fiind transmise în timp operativ către instituțiile abilitate pentru remediere”, au transmis autoritățile, într-un comunicat citat de Realitatea.
Cât timp ne mai putem aștepta la vreme rea
Bucureștenii sunt printre cel mai grav afectați de ciclonul mediteranean, Mathis, care a lovit zilele trecute regiunea sud-estică a continentului european. În Capitală, avertizarea meteo a început încă din seara precedentă și se menține în vigoare până în data de 5 aprilie 2023, aproximativ până la ora 10. Chiar și după ce codul galben de precipitații și vânt puternic nu va mai fi în vigoare, va dura aproximativ două săptămâni până când mercurul din termometre va urca la valorile obișnuite pentru mijlocul primăverii și pentru primăvara târzie.
Nu este primul curent mediteranean care schimbă cu totul peisajul meteorologic al României. Și la final de ianuarie, o răcire abruptă s-a înregistrat în momentul în care astfel de curenți au ajuns pe teritoriul țării noastre.