Actual

Brrrrr! Vine frigul în România. Iată ce ne poate aștepta până de Crăciun

Brrrrr! Vine frigul în România. Iată ce ne poate aștepta până de Crăciun

După o toamnă frumoasă cum n-a mai fost de mult timp, vremea întoarce foaia. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie ne anunță că în următoarele zile un val de aer rece va pune stăpânire pe întreaga țară și nu e exclus să apară lapovița și ninsoarea. Sunt și previziuni despre cum va fi această iarnă.

Ploi slabe pe arii restrânse

În prima parte a intervalului ploile slabe pe arii restrânse vor fi mai ales în regiunile din nord-vestul țării, apoi se vor extinde către întreaga țară. Astfel, vor fi averse nu doar în Transilvania, Maramureș și Moldova ci și în Oltenia și în cantități mai mici în Banat, Crișana și Muntenia.

Lapoviță și ninsoare la peste 1800 de metri

„La altitudini în general de peste 1800 m, trecător, vor fi şi precipitaţii slabe sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, unde la rafală se vor depăşi viteze de 55-60 km/h. Temperaturile maxime, anunță meteorologii, se vor încadra între 11 şi 20 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 şi 11 grade Celsius. Pe alocuri, mai ales la începutul zilei, va fi ceaţă“, spune ANM.

Ce se va întâmpla în București

Deocamdată, la București va fi bine, vremea se va menține caldă, cu cer predominant frumos și nori slabi. Diminețile însă vor fi cu ceva ceață. Cât privește temperatura, noaptea vor fi în jur de 7 grade, iar în timpul zilei se vor înregistra chiar și 18 grade.

Ce ne așteaptă în acestă iarnă

Potrivit informațiilor oferite de specialistul Florinela Georgescu de la ANM, deși e mult prea devreme pentru estimări, sunt „șanse mai mari decât de obicei” ca Europa să se confrunte cu un val de frig semnificativ înainte de Crăciun. Acestea sunt prognozele emise de autoritățile internaționale de top.

„Este o estimare timpurie. Pe de altă parte, cam toate centrele mari ale lumii, în această perioadă, încep să iasă cu estimările peste iarnă. Este bine să urmărim estimările de peste o lună, deci cele care vor veni în luna noiembrie. E prima prognoză pentru iarnă, dar nu trebuie să înțelegem că asta e, nu se mai întâmplă nimic, dimpotrivă.

În cursul lunii noiembrie, trebuie să ne uităm la toate estimările care vor veni și să luăm în considerare, mai ales în contextul actual, și probabilitatea, chiar dacă mică, de apariție a unor fenomene extreme”, a explicat Florinela Georgescu la RTV.