Războiul se duce pe mai multe planuri, unul dintre ele desfășurându-se în lumea nevăzută a mediului online. Pentru prima dată, spionii britanici vorbesc despre aceasta recunoscând că da, ei ajută Ucraina în acest război și explică și cum anume este posibilă protejarea de atacurile inevitabile cibernetice rusești.
Britanicii recunosc pentru prima dată implicarea directă a spionilor în apărarea Kievului de atacurile cibernetice rusești
Potrivit unui reportaj realizat marți, 1 noiembrie 2022, de Sky News, Marea Britanie ajută Ucraina să-și apere rețelele de atacurile cibernetice încă de când țara a fost invadată de Rusia.
Este pentru PRIMA dată când britanicii recunosc implicarea directă a spionilor lor în apărarea Kievului de atacurile cibernetice rusești, sugerând că aceasta ar putea fi și sursa informațiilor britanice despre război.
Leo Docherty, un ministru secretar al Ministerului de Externe, a declarat că pagubele ar fi fost „foarte semnificative” fără asistența britanică, adăugând că Marea Britanie a fost nevoită să își consolideze propriile apărări din cauza „unei amenințări cibernetice foarte semnificative din partea Rusiei”.
Oficialul britanic a spus: „Nu am avut nicio problemă cu acest lucru: „Suntem deja în prima linie… Suntem conștienți de această amenințare. Ne-am ridicat propriile pregătiri și propriile apărări. „Avem o expertiză profundă în ceea ce privește apărarea cibernetică și de aceea am fost foarte încântați să o împărtășim cu aliații noștri ucraineni.”
Rusia este conștientă de implicarea Marii Britanii și, prin urmare, nevoia de secret a dispărut. Potrivit lui Docherty, invazia a fost însoțită de o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice.
Implicarea specialiștilor britanici în securitate cibernetică și a celor din alte țări a reușit să limiteze efectul atacurilor cibernetice.
Cum reușesc britanicii să asigure securitatea cibernetică a Ucrainei
Bazându-se pe expertiza Centrului Național de Securitate Cibernetică (National Cyber Security Centre – NCSC), care face parte din GCHQ, Marea Britanie a jucat un rol de lider în asigurarea apărării cibernetice internaționale.
Sprijinul oferit a fost similar cu sprijinul indirect acordat Ucrainei prin programul de armament și, prin urmare, nu a putut fi considerat de Rusia ca o intervenție directă în război.
„Un lucru perfect onorabil și nu o escaladare. Ucrainenii sunt în fruntea luptei în ceea ce privește apărarea patriei lor și… am furnizat o parte din materialul și expertiza care să le permită să facă acest lucru foarte, foarte eficient,” după cum a mai precizat oficialul intervievat.
Pe de altă parte și ministrul de externe, James Cleverly, a adăugat: „Sprijinul acordat de Marea Britanie Ucrainei nu se limitează la ajutorul militar, ne bazăm pe expertiza de vârf a Marii Britanii la nivel mondial pentru a sprijini apărarea cibernetică a Ucrainei.
„Împreună, ne vom asigura că Kremlinul este învins în toate sferele: pe uscat, în aer și în spațiul cibernetic.”
Printre elementele oferite ca sprijin pentru Ucraina de către Marea Britanie se numără hardware și software care pot împiedica atacurile să se instaleze, asigurând în același timp că oamenii pot accesa în continuare informații și servicii vitale. Mai mult decât atât, se oferă și sprijin criminalistic, pentru a ajuta Ucraina să identifice de unde și cum au fost făcute atacurile, scrie media internațională.