BRICS ar putea să ajute Europa. Asta chiar dacă el a apărut ca un răspuns la puterea imensă a Occidentului.
Continentul nostru nu are de ales decât să profite de această oportunitate pentru a debloca potențialul din spatele extinderii blocului, dacă dorește să continue să joace un rol de lider în modelarea noii guvernanțe globale, scrie Oliver Rolofs.
Recenta extindere a alianței BRICS a provocat unde de șoc în politica globală.
Odată cu aderarea Argentinei, Etiopiei, Egiptului, Iranului, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, apar întrebări. Care sunt implicațiile pentru Europa și Occident?
Este aceasta o amenințare la adresa conducerii occidentale sau o oportunitate pentru stabilitate pe scena mondială?
În centrul acestei transformări se află includerea greilor din Golful Arabiei, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Ambele sunt aliați de lungă durată ai Occidentului.
Cu toate acestea, Europa trebuie să privească dincolo de interpretările de suprafață pentru a recunoaște potențialul evoluției.
BRICS se extinde din acest motiv
Întrebați orice analist din Golf și vă va spune: aceasta nu este doar o mișcare diplomatică. Este un angajament strategic al celor două țări din Golf de a-și proteja interesele și de a asigura stabilitatea și prosperitatea pe termen lung. Europa ar trebui să ia act de implicațiile mai largi.
În primul rând, regiunea a devenit un centru global pentru evenimente și conferințe de profil înalt. De la viitoarea Conferință a ONU privind schimbările climatice COP28 din Dubai, până la negocierile de pace de la Doha în timpul crizei afgane.
Aceasta servește drept o răscruce crucială pentru ca națiunile să colaboreze și să construiască alianțe, EAU acționând ca un convocator global între diverse regiuni.
În al doilea rând, includerea Arabiei Saudite și a EAU în BRICS oferă numeroase avantaje. Acești giganți exercită o influență incredibilă pe plan economic.
Adăugarea lor diversifică BRICS. Promovează o ordine mondială mai echilibrată și diluează ceea ce unii ar putea percepe ca fiind sentimentul antioccidental al BRICS. Alianța este în mare parte condusă de Rusia lui Putin și China lui Xi.
Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, care acționează ca niște canale de legătură între Asia, Africa și națiunile BRICS, oferă Europei numeroase oportunități.
Angajarea cu aceste țări din Golf poate influența direcția pe care o va lua BRICS în viitor, diversificând alianțele globale dincolo de partenerii occidentali tradiționali.
Relațiile economice cu Golful se pot îmbunătăți
Această relație dinamică ar putea juca un rol central în cadrul UE.
În această privință, Europa, în special Germania, are de câștigat din acest parteneriat. Va consolida securitatea energetică, având în vedere importanța Golfului pe piața energetică mondială.
Să luăm, de exemplu, EAU. Este cunoscută pentru eforturile sale de diversificare economică. Deși cândva depindea foarte mult de petrol, s-a diversificat în turism, tehnologie și energie regenerabilă.
Găzduirea Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA) subliniază angajamentul său față de tehnologiile verzi.
În mod similar, deșerturile vaste din regiunea Golfului sunt ideale pentru proiecte solare precum Desertec. Iar accesul său strategic la căile navigabile facilitează energia eoliană și urbanizarea durabilă, cum ar fi Masdar City.
Dedicarea Germaniei față de sustenabilitate se aliniază cu expertiza EAU în domeniul tehnologiilor curate și al energiei regenerabile, promovând protecția globală a climei.
Pentru Germania și Europa, această evoluție prezintă atât oportunități, cât și provocări.
Germania, în calitate de putere economică europeană, ar putea accesa noi piețe în țările emergente din BRICS și din Orientul Mijlociu, consolidând creșterea economică, ocuparea forței de muncă și influența globală.
Între Germania și EAU există deja legături economice puternice în sectoare precum ingineria mecanică, industria auto, energia regenerabilă și produsele chimice.
Momentul să lăsăm suspiciunile în urmă?
Apartenența EAU la BRICS deschide porți pentru companiile germane pe aceste piețe esențiale.
Cu toate acestea, provocarea constă în găsirea unui echilibru care să promoveze interesele europene, promovând în același timp stabilitatea și cooperarea în acest peisaj geopolitic în continuă evoluție.
Europa trebuie să navigheze pe această cale delicată printr-un angajament diplomatic reînnoit, pentru a crea o relație reciproc avantajoasă. În general, stabilitatea geopolitică este primordială pentru dezvoltarea țărilor din Golf, care se aliniază cu interesele Europei și ale Occidentului, în general.
Prin urmare, angajamentul Europei față de țările din Golf este vital pentru modelarea viitorului politicii globale prin cooperarea constructivă cu EAU și Arabia Saudită și, prin extensie, cu BRICS.
Acesta este un articol de opinie publicat inițial pe Euronews.