Economic

Brexitul afectează grav sectorul agroalimentar din UE. Ce se va întâmpla în România

Brexitul afectează grav sectorul agroalimentar din UE. Ce se va întâmpla în România

Gheorghe Ştefan, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii a afirmat, că sectorul agroalimentar din UE va fi afectat în orice scenariu al rezultatului negocierilor dintre UE şi Marea Britanie.
Afirmația a fost făcută la seminarul online „Sectorul agro-alimentar românesc din perspectiva schimburilor comerciale cu Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2021″.

Potrivit lui Gheorghe Ștefan competiţia pe piaţa britanică va creşte datorită prezenţei post-Brexit a celor mai puternici competitori la nivel mondial.

Competiţia pe piaţa Marii Britanii va crește

„Având în vedere modificările iminente care vor surveni de la 1 ianuarie 2021, considerăm că sectorul agroalimentar din UE va fi afectat în orice scenariu al rezultatului negocierilor dintre UE şi Marea Britanie.

Competiţia pe piaţa Marii Britanii va creşte datorită prezenţei post-Brexit a celor mai puternici competitori la nivel mondial pe care îi are agricultura româneacă astăzi şi mă refer aici la Statele Unite, Brazilia, China, Japonia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, India, Mexic, Coreea de Sud, Turcia, ţările ANDEAN, adică Columbia, Peru, Ecuador, precum şi ţările membre ale Commonwealth (producători renumiţi la nivel mondial de produse agroalimentare)”, a spus Gheorghe Ştefan.

Relațiile între Marea Britanie și România

Secretarul de stat a spus că a formulat o serie de recomandări specifice pentru menţinerea Marii Britanii ca partener strategic al UE în cadrul cooperării economice, şi implicit al României, cu asigurarea unor relaţii bilaterale de interes comun în domeniile: agricultură, pescuit, comerţ şi investiţii.
„Este foarte important pentru noi toţi să atragem investiţii britanice în domeniul agroalimentar din România, să înfiinţăm companii mixte în ţara noastră în vederea derulării de activităţi antreprenoriale şi nu în ultimul rând să avem acces la noile tehnologii originare din Marea Britanie prin dezvoltarea unor parteneriate benefice ambelor ţări.

Ministerul Agriculturii este direct interesat în dinamizarea fluxurilor comerciale, ţinând cont de viitoarea concurenţă pe piaţa britanică, în special pentru produsele agroalimentare care au ponderea cea mai însemnată în cadrul exporturilor româneşti către Marea Britanie.

Printre aceste produse se regăsesc carne de pasăre, vinuri, cereale, preparate şi conserve din legume şi carne, produse de brutărie şi patiserie”, a spus Gheorghe Ştefan.

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a organizat joi un seminar ce a avut ca tematică principală reglementările şi procedurile post-Brexit privind exportul/importul de animale vii, produse de origine animală şi non-animală, medicamente de uz veterinar şi călătoria cu animale de companie.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC) şi Direcţia Generală a Vămilor (DGV).