Breaking news! Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a susţinut astăzi, 27 aprilie, a prezentat o nouă Ordonanţă Militară, cea cu numarul 10.
Breaking news!Redăm integral Ordonanța Militară nr.10, prezentată de Marcel Vela:
„Încep prezentarea Ordonanţei Militare nr.10, adresându-vă mulţumiri. Comportamentul dumneavoastră de până acum a fost şi este unul responsabil, ceea ce ne face să credem că, în curând, ne vom apropia de normalitate. Vreau să vă spun şi pe această cale că am luat la cunoştinţă despre ceea ce vă nelinişteşte şi vă punctez încă o dată faptul că Ministerul Afacerilor Interne vă este partener, luptă alături şi pentru dumneavoastră împotriva noului coronavirus. Ştiu că a fost greu, ştiu că ne este greu, dar cu toţii avem acelaşi obiectiv – să întărim protecţia în faţa acestui inamic, inamic ce a pus o întreagă planetă în faţa unei mari provocări.
Obligaţiile respectate acum conduc în viitor către o singură concluzie: normalitate. În această notă am luat următoarele decizii, transpuse în Ordonanţa Militară nr.10: O veste bună pentru persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani este că circulaţia este permisă în afara locuinţei sau a gospodăriei în următoarele situaţii – indiferent de intervalul orar, cirulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani pot circula în afara locuinţei sau a gospodăriei pentru următoarele motive: deplasare în interes profesional, inclusiv între locuinţă sau gospodărie şi locul sau locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; totodată, pot să se deplaseze în situaţia în care au nevoie de asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, inclusiv tratamentele oncolegice planificate – dializă sau alte motive similare – folosind mijloace de transport proprii ale familiei susţinătorilor sau, după caz, mijloacele de transport special sanitar.
Totodată, pot face deplasări pentru realizarea de activități agricole sau se pot deplasa producătorii agricoli pentru comercializarea produselor agroalimentare. Totodată, vestea care cred că vă bucură este că în această ordonanță am prevăzut că persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani pot circula în următoarele intervale orare: de la 7:00 la 11:00 și de la 19:00 la 22:00, în, evident, următoarele motive: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie sau domestice, deplasarea din motive justificate precum îngrijirea, însoțirea unui minor sau copil, asistența altor persoane vârstnice bolnave sau cu dizabilități, în cazul decesului unui membru de familie, deplasări scurte în apropierea locuinței/ gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor, cu excluderea oricăror activități fizice colective, evident, cât și pentru nevoile animalelor de companie, animalelor domestice. Pentru verificarea motivelor deplasărilor în aceste situații, evident, se aplică în mod corespunzător dispozițiile Ordonanțelor militare numărul 3 și a prevederilor din această ordonanță militară cu privire la prevenirea răspândirii COVID-19. Măsurile se aplică începând cu data publicarii prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, partea întâi.
Tot în sensul, în ideea de a ajuta persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani, operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care își desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțele militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și asigura cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în cele două intervale orare de care am amintit: 7:00-11:00 și 19:00-22:00.
O altă măsură luată, foarte importantă, care ține de suspendarea unor zboruri către țări unde au fost deja suspendate cursele aeriene pentru 14 zile, perioadă care a expirat sau va expira imediat, la începutul lunii mai. În această situație, am decis prin ordonanța militară că va trebui prelungită măsura suspendării zborurilor către Spania și din Spania pentru toate aeroporturile din România pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie, de mâine, pentru că expira această perioadă. Totodată, am prelungit și măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Elveția, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Olanda, Belgia, Turcia și Iran, din aceste țări către România și pentru toate aeraporturile din România pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai, până în data de 14 mai inclusiv.
Am mai prelungit suspendarea zborurilor spre Italia și din această țară către România pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai, așadar prelungirea este continuarea suspendării inițiale, suspendare care acum va fi valabilă până în 14 mai 2020 inclusiv. Tot la capitolul prelungirea suspendării zborurilor intră şi cele din Franţa şi Germania către România şi din România pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai până îndata de 14 mai inclusiv.
Rămâne valabilă permisivitatea, dacă pot să spun aşa, pentru zborurile care efectuează transporturi de marfă, efectuate şi cu aeronave de stat, transport de corespondenţă, transport umanitar sau care asigură servicii medicale de urgenţă, servicii tehnice, precum şi aterizări tehnice necomerciale. Vreau să fac aici o simplă precizare, diferenţa dintre servicii tehnice şi aterizări tehnice necomerciale, pentru că am avut întrebări de acest gen. Serviciile tehnice sunt acelea care ajută economia, care asigură asistenţă, mentenanţă la anumite unităţi industriale, de cercetare, de producţie şi în România intră un transport aerian cu specialişti, cu tehnicieni care asigură asemenea servicii şi este normal ca aceştia să nu intre într-o perioadă de carantină sau izolar, având în vedere că vin în România pentru scurt timp pentru a asigura acele servicii chiar pentru aparatura medicală, de exemplu.
O a treia componentă în această ordonanță, după prelungirea programului pentru persoanele care au împlinit 65 de ani și peste 65 de ani, după suspendarea zborurilor, un segment la care am analizat și am decis împreună cu colegii din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu aprobarea domnului prim-ministru și aducerea la cunoștință a acestei măsuri și domnului președinte, este cu privire la lucrătorii din Poșta Română, în sensul în care, pe durata stării de urgență, trimiterile poștale înregistrate pot fi predate destinatarilor de către personalul Companiei Naționale Poșta Română prin introducerea în cutia poștală sau, în lipsa acesteia, prin afișare la adresa destinatarului, cu o singură excepție: actele de procedură judiciară”, potrivit RRA.