Autoritățile din România vorbesc mult și fac puțin. Ministerul Educației a pus stop și proiectului cu finanțare europeană pentru Sistemul Informatic de Management al Școlarității. Ce înseamnă asta? Că se renunță la cataloagele electronice, dar se dă în spate și abandonul școlar și absentismul.
Potrivit noului buget publicat de Ministerul de Finanțe, se vor pierde 40 milioane de euro, care urmau să fie puși la bătaie pentru digitalizarea educației. Valoarea întregului proiect era de 225 milioane de lei, iar 119 milioane de lei erau fonduri nerambursabile.
Când proiectul a fost implementat, Ministerul Educației a afirmat că în anul 2023 se va ocupa de „înscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel național, precum și evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale“. Pe de altă parte, anul trecut au fost alocați 37.000 de lei.
Aplicațiile au fost cumpărate din banii părinților elevilor
Proiectul public gratuit pentru școli nu a fost dezvoltat de Ministerul Educației, sub conducerea lui Sorin Câmpeanu. Dar ministerul a lansat un „program-pilot”, aprobat prin ordin de ministru, grație căruia școlile puteau folosi cataloagele electronic. Care însă au fost cumpărate în cele mai multe cazuri din banii părinților. Doar 742 de școli au început să folosească acest lucru anul acesta.
Ceremonie la semnarea proiectului
Semnat pe 10 septembrie 2019, la ceremonia publică organizată au participat ministrul interimar al Educației Daniel Breaz, al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, dar și al Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu. Agenția de Administrare a Rețelei Național de Informatică pentru Educație și Cercetare – AARNIEC, condusă de Gheorghe Dinu, s-a ocupat atât de scoaterea la licitație cât și de implementarea proiectului.
Prin rețeaua RoEduNet, AARNIEC asigură conexiuni de date nu doar pentru universități, școli și licee, dar și pentru spitale universitare, biblioteci, muzee, instituții culturale și instituții de cercetare.
Din acționarii companiei au făcut parte și foști consultanți ai lui Klaus Iohannis
Gheorghe Dinu a semnat în 2019, contractul de finanțare pentru două proiecte. E vorba de „Sistem informatic de management al şcolarităţii – SIMS”, respectiv catalogul electronic și „Platformă digitală cu resurse educaţionale deschise, adică Biblioteca virtuală EduLib”.
Pentru biblioteca virtuală licitația a fost câștigată cu o săptămână înainte de data de expirare, iar din rândurile acționarilor companiei au făcut parte și foști consultați ai lui Klaus Iohannis. Din nefericire însă, biblioteca școlară virtuală nu a fost nici până acum lansată. Deși subsecretarul de stat din Ministerul Educației, Tudor Oprea, a declarat anul trecut că minunea se va întâmpla în maxim 36 de luni de la data semnării.
Pe 7 decembrie, într-o postare pe pagina de Facebook, Ministerul Educației a afirmat că „cele 5.400 de școli incluse în proiectul Platformă digitală cu resurse educaționale deschise – EDULIB (Biblioteca virtuală”, au început să intre în posesia kiturilor multimedia (notebook, videoproiector cu ecran și suport, precum și un kit STEM pentru laboratorul de fizică)”. Dar, spune Edupedu.ro, nimeni nu a spus nici cât va dura dotarea, nici câte școli vor avea acele kituri.