Cu cât timpul trece, cu atât se agită şi mai mult apele în privinţa rotativei premierilor din 2023, când funcţia de premier ar urma să fie preluată de PSD. Duminică, subiectul a fost abordat atât de PNL, cât şi de PSD. Liberalii par că nu mai doresc această rotativă, întrucât, a schimba un premier cu un an înainte de alegeri, când ai război la graniţe, nu ar fi un semnal bun.
Bomba din interiorul coaliţiei de guvernare! Liberalii îl vor pe Nicolae Ciucă şi în 2023 la Palatul Victoria
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru susţine, referindu-se la problema rotativei din 2023, când funcţia de premier ar urma să fie preluată de PSD, că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri, când ai război la graniţe, nu ar fi un semnal bun. Alexandru Muraru consideră că PSD ar putea accepta menţinerea lui Nicolae Ciucă în funcţia de premier şi pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului.
„România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei. Însă personal cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun. Şi Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a declarat pentru News.ro, liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru.
Totodată, liberalul Muraru consideră că „PSD a primit în compensare şi are lucruri foarte importante, precum Finanţele, Transporturile sau Secretariatul General al Guvernului”.
„PSD are în prezent trei ministere cheie, unele din cele mai importante, pe care le-ar păstra dacă rotativa nu s-ar realiza”, afirmă şeful liberalilor ieşeni, Alexandru Muraru.
Potrivit lui Muraru, PSD ar putea să accepte ca funcţia de premier să fie în continuare deţinută de PNL, pentru a nu se declanşa o luptă de putere la vârful PSD.
„Cred că PSD ar accepta acest lucru şi pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului, dacă s-ar deschide o competiţie privind persoana care va ocupa funcţia de premier. Pentru că rotativa presupune ca postul de premier să revină PSD, nu se spune că revine automat preşedintelui partidului”, a adăugat Alexandru Muraru.
La rândul său, prim vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu a declarat că PSD îşi asumă lucrurile de la guvernare şi acum, când prim ministrul este de la alt partid, „nu fugim de deciziile pe care le ia Guvernul României”.
“Şi dacă nu am fi la guvernare şi am fi în opoziţie, şi dacă ar fi fost invers lucrurile, ar fi dat prima dată PSD primul ministru şi în mai anul viitor ar fi fost rotativa şi ar fi avut PNL-ul prim ministru, în general, la PSD, preşedintele partidului este cel care candidează”, a explicat prim-vicepreşedintele PSD.