Tema legată de introducerea impozitării progresive a fost adusă în discuţie de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Liderul social democraţilor a spus că pledează în continuare pentru renunţarea la cota unică şi introducerea impozitării progresive, împreună cu un sistem de deductibilităţi. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat în această dimineaţă că anul acesta nu se introduce nicio taxă nouă şi nu va creşte niciun impozit.
Bomba din coaliţie – impozitul pogresiv. Premierul a propus înfiinţarea unei comisii care să analizeze
Surse guvernamentale ne-au declarat că ieri la şedinţa coaliţiei, liderul PSD, Marcel Ciolacu a prezentat propunerile PSD privind introducerea impozitului progresiv, începând de anul viitor. În urma discuţiilor s-a convenit înfiinţarea unei comisii formată din specialişti în domeniul fiscal, reprezetanţi ai BNR care să analizeze aceste propuneri.
O astfel de măsură trebuie să aibă acordul coaliţiei şi ar urma să fie aprobată până la 1 iunie, urmând să se aplice de la 1 ianuarie 2023. În caz contrar, impozitarea progresivă rămâne un vis pentru social democraţi.
Potrivit surselor citate, ministrul Finanțelor a prezentat trei variante de praguri pe impozitarea progresivă. Pentru fiecare variantă de impozitare progresivă se iau în calcul și deduceri de taxe.
Un exemplu, ar fi deducerea din impozit a sumelor de bani depuse la pilonul 3 de pensii. Un alt exemplu ar fi, familiile cu mulţi copii care vor primi deduceri de impozit. Cu cât mai mulți copii, cu atât impozitul pe venit va fi mai mic pentru fiecare dintre praguri.
Prezent la „Romanian Business Leaders Summit 2022” premierul Nicolae Ciucă a declarat că va căuta măsuri pentru o optimizare a mediului fiscal.
”Vreau să fac o clarificare, anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi, pentru tot ceea ce avem de făcut în continuare, este să găsim acele soluţii pentru optimizarea fiscală”, a spus premierul, arătând că după ce a participat la un eveniment, alături de mediul de afaceri, nu putem discuta despre ”taxe care vin peste noapte şi să impac teze negativ asupra planurilor de bussines”.
Nicolae Ciucă a spus că va discuta despre aceste lucruri când se va finaliza analiza la nivelul specialiştilor şi a precizat că termenul de analiză a fost stabilit la două săptămâni, şi apoi urmează dezbaterile.
La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu prezent la acelaşi eveniment a dat asigurări că nu se va lua nicio măsură în Guvern, fără să existe un dialog cu mediul de afaceri.
„Vreau să dau asigurări că nu se va lua nicio măsură în Guvern, fără să existe un dialog cu mediul de afaceri şi că nimeni nu are de gând să strice climatul şi echilibrul din acest mediu. Avem un PIB al României care se bazează în acest moment pe 27% venituri şi 47% cheltuieli, este cel mai mare decalaj din Uniunea Europeană, asta nu înseamnă că cineva va veni, într-o perioadă cu crize multiple, cu noi impozite”, a mai spus Ciolacu.
Liderul PSD a precizat că trebuie să cântărim şi să vedem realităţi.
„Ştiu şi eu şi dumneavoastră discuţiile din spaţiul public privind anumite modificări la Codul Fiscal sau anumite abordări. Ei vreau să vă asigur că nu se va lua nicio măsură în Guvern, fără să existe un dialog cu mediul de afaceri. Nimeni nu are de gând să strice climatul şi echilibrul din interiorul mediului de afaceri”, a spus el.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis la rândul său, un mesaj în cadrul celei de-a X-a ediții a Romanian Business Leaders Summit.
„Am încredere că pachetul de măsuri economice și sociale, anunțat recent de Guvern, va reuși să concilieze protecția categoriilor sociale vulnerabile și susținerea pro-activă a mediului de afaceri cu exigențele de stabilitate financiară și bugetară. În acest sens, trebuie să dăm dovadă de realism și pragmatism și să ne pregătim, totodată, pentru o nouă „normalitate”, atunci când măsurile de intervenție își vor fi încetat aplicabilitatea.
Este încurajatoare creșterea economică de pe trimestrul I al anului, peste așteptări în raport cu prognozele. Știm însă că deficitele externe continuă să se adâncească, iar datoria publică va fi afectată de avansul semnificativ al dobânzilor. Totodată, dinamica ascendentă a inflației, care s-a apropiat de 14%, necesită un management extrem de riguros și prudent din partea autorităților de resort, în direcția stabilității monetare și a echilibrelor macroeconomice, absolut necesare”.