Social

Boli hepatice misterioase la copii. Specialiștii sunt uimiți: virușii nu au apărut în teste

Boli hepatice misterioase la copii. Specialiștii sunt uimiți: virușii nu au apărut în teste
csid.ro

Oficialii SUA din domeniul sănătății rămân perplecși de cazurile misterioase de leziuni hepatice severe la sute de copii mici din întreaga lume.

Cele mai bune dovezi disponibile indică o problemă de stomac, destul de comună, despre care nu se știe că determină probleme hepatice la copiii sănătoși.

În mod ciudat, virusul nu a fost găsit în ficatul copiilor afectați, deși virusul a fost detectat în sânge.

În acest context, Eric Kremer, cercetător la Institutul de Genetică Moleculară din Montpellier, Franța a spus: „Există o mulțime de lucruri care nu au sens”.

Referitor la această problemă, oficialii din domeniul sănătății din mai multe țări își pun o serie de întrebări, precum:

  • “A existat o creștere a virusului stomacal, numit adenovirus 41, care cauzează mai multe cazuri de o problemă nedetectată anterior?”
  • “ Există vreo versiune mutantă a adenovirusului care cauzează acest lucru? Sau vreun alt germen, drog sau toxină neidentificat încă?”
  • “Este un fel de reacție a sistemului imunitar declanșată de o infecție anterioară cu COVID-19 și de o invazie ulterioară a unui alt virus?”, etc.

Bolile sunt considerate rare

Săptămâna trecută, oficialii CDC au declarat că, în prezent, analizează 180 de cazuri posibile în SUA. Majoritatea copiilor au fost spitalizați; pentru cel puțin 15 au fost necesare transplanturi de ficat și 6 copii au murit, relatează apnews.com

Mai mult de 20 de țări au raportat alte sute de cazuri în total, dar cele mai multe cazuri au fost înregistrate în  Marea Britanie și SUA.

Hepatita (inflamația ficatului) prezintă ca simptome: febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, dureri abdominale, scaune deschise la culoare, icter, dureri articulare, urină închisă la culoare.

Potrivit cercetărilor de către experții în domeniu,  virușii cunoscuți sub numele de hepatită A, B, C, D și E, nu au apărut în teste.

Testele au fost făcute pe copii care veneau din locuri diferite și nu păreau să fi existat expuneri comune.

În analize a fost detectat adenovirusul 41

În SUA, mai mult de jumătate din cazurile testate au fost pozitive pentru adenovirus.

Într-un număr mic de specimene testate pentru a vedea ce fel de adenovirus era prezent, adenovirusul 41 a apărut de fiecare dată, potrivit aceleiași surse citate.

Multe adenovirusuri sunt asociate cu simptome comune de răceală, cum ar fi febră, dureri în gât și ochi roz.

Unele versiuni, inclusiv adenovirusul 41, pot declanșa alte probleme, inclusiv inflamația stomacului și intestinelor.

Anterior, adenovirusurile au fost legate de hepatită la copii, dar mai ales la copiii cu sisteme imunitare slăbite.

Dr. Umesh Parashar, șeful grupului CDC axat pe bolile intestinale virale, a spus că analizele genetice recente nu au arătat nicio dovadă că o singură nouă versiune mutantă a virusului este de vină.

În SUA, infecțiile cu adenovirus nu sunt urmărite sistematic, prin urmare nu este clar dacă a existat o creștere recentă a activității virusului.

Aproximativ o treime din cazurile de insuficiență hepatică acută rămân inexplicabile, au estimat experții.

Într-adevăr, multe cazuri adăugate la bilanţ în ultimele săptămâni nu au fost boli recente, ci mai degrabă anterioare care au fost reevaluate.

Aproximativ 10% dintre cazurile din SUA au fost înregistrate în luna mai 2022, iar rata pare să fie relativ constantă din toamna anului 2021, conform celor declarate de specialistii din domeniul sănătății.

De asemenea, unii oameni de știință au spus  că este posibil ca medicii să descopere doar un fenomen care are loc de ani de zile.

Este exclusă legătura cu Covid

Vaccinarea împotriva COVID-19 a fost exclusă deoarece „marea majoritate a acestor copii sunt nevaccinați”, a explicat dr. Jay Butler.

Dar, oamenii de știință spun ca infecția trecută cu coronavirusul în sine ar putea fi un factor.

CDC a estimat recent că, din februarie 2022, 75% dintre copiii din SUA fuseseră infectați.

Doar 10% până la 15% dintre copiii cu hepatită misterioasă aveau COVID-19, conform testelor nazale  efectuate când s-au internat într-un spital, au spus oficialii din sănătate.

La începutul lunii mai 2022, într-un articol din jurnalul medical Lancet, oamenii de știință au sugerat că o combinație de coronavirus persistent și o infecție cu adenovirus ar putea declanșa o reacție a sistemului imunitar care dăunează ficatului.

„Cred că este o combinație nefericită de circumstanțe care ar putea explica acest lucru”, a spus Brodin pentru apnews.com.

De asemenea, conform unui studiu preliminar al Casei Western Reserve University , un risc semnificativ mai mare de leziuni hepatice îl prezintă copiii care au avut COVID-19.

Dr. Markus Buchfellner, medic pediatru în boli infecțioase la Universitatea din Alabama din Birmingham, a fost implicat în identificarea primelor cazuri din SUA în toamna anului 2021, când a constatat că bolile au fost „ciudate” și îngrijorătoare. 6 luni mai târziu, același medic a declarat că „nu știm exact cu ce avem de-a face”, citează apnews.com.