Lifestyle

Boala care amenință toți copiii! Nu există vaccin împotriva ei

Boala care amenință toți copiii! Nu există vaccin împotriva ei
Credit imagine: playtech.ro

Copiii sunt vulnerabili în fața a numeroase boli. Chiar dacă majoritatea au în momentul de față vaccinuri, există câteva împotriva cărora nu ne putem imuniza. Printre acestea, și scarlatina, a cărei denumire din limba engleză, „scarlet fever”, s-ar traduce liber drept „febra purpurie”.

Această infecție bacterială puternică este extrem de contagioasă, iar copiii cu vârstele cuprinse între 5 și 12 ani sunt cei mai afectați. Deși adulții pot contracta la rândul lor boala, ei sunt mai puțin predispuși la îmbolnăvire. O veste nu foarte bună este aceea că reîmbolnăvirea este posibilă.

Simptomele la care trebuie să fii atent ca părinte

Principalele simptome care apar în cazurile de scarlatină sunt temperatura ridicată și durerea în gât. Aceste simptome pot foarte ușor să fie confundate cu cele ale altor afecțiuni, precum gripa, banala răceală și chiar și noul coronavirus. Există, însă, o simptomatologie specifică scarlatinei. Părinții trebuie să știe că aceasta nu este manifestă în toate cazurile, dar ea presupune:

  • dificultăți la înghițire
  • frisoane;
  • febră;
  • dureri de stomac;
  • dureri musculare;
  • scăderea poftei de mâncare;
  • mici inflamații pe cerul gurii.

Nu trebuie să uităm nici că bolile cu care ea se poate confunda sunt infecții virale, în vreme ce scarlatina este cauzată de o bacterie. Aceste simptome, preluate de pe wowbiz.ro, pot concura cu o altă manifestare specifică a scarlatinei. Este vorba despre culoarea limbii. În primele zile de la îmbolnăvire, limba poate fi alburie și încărcată. După câteva zile, ea va căpăta culoarea roșie, fiind cunoscută și drept „limbă zmeurie”. De asemenea, 10% dintre cazuri presupun apariția unei eruoții roșiatice pe față și pe gât – această manifestare relativ rară este cea care dă bolii denumirea de „scarlatină”.

Cum se tratează și cum se previne

Această boală este foarte contagioasă. Bacteriile se transmit prin aerul expirat, prin picături sau prin suprafețe. Dacă ai un copil în a cărui școală s-a declanșat o epidemie de scarlatină, este recomandat să-i supraveghezi obiceiurile de spălat pe mâini. Aceasta rămâne cea mai eficientă metodă profilactică; unele persoane recomandă și purtarea măștii de protecție, la fel ca în cazul gripei sau al pandemiei de coronavirus.

În momentul în care boala a fost contractată și se manifestă, este recomandat ca cel mic să fie izolat timp de 24-48 de ore: aceea este perioada în care contagiozitatea este la cotele cele mai ridicate. Este recomandat tratamentul cu antibiotice prescris de medic, precum și o dietă bazată pe lichide. Aceasta din urmă este o măsură luată pentru hrănirea copilului, chiar dacă boala îi dă anumite dificultăți de a înghiți.

Complicațiile asociate cu netratarea acestei boli pot duce la afecțiuni ale rinichilor sau inimii.