Social

BNS cere salarii mai mari! Guvernul nu se grăbește să ia o decizie

Salariile bugetarilor, majorări salariale noiembrie bugetarii salariile medii Sursa foto: romaniatv.net
sursa foto arhiva personala

Blocul Naţional Sindical (BNS) a făcut o propunere către Guvernul României privind majorarea salariului minim în două domenii-cheie ale economiei. Potrivit comunicatului de presă emis de către BNS, sindicatul propune ca salariul minim din sectorul construcţiilor să fie crescut la 4.600 de lei brut.

Aceștia vor măriri salariale și în sectorul agriculturii. Ei spun că salariul  ar trebui să ajungă la 3.500 de lei brut. Aceste măsuri ar putea fi implementate prin Ordonanţe de Urgenţă.

BNS cere salarii mai mari

În ceea ce priveşte sectorul construcţiilor, Guvernul a demarat deja un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru majorarea salariului minim, lăsând deocamdată deschisă discuţia cu privire la nivelul exact al acestuia şi data de la care ar urma să intre în vigoare. În sectorul agriculturii, BNS subliniază necesitatea unei modificări urgente a Legii 135/2022. Asta deoarece salariul minim prevăzut în această lege va fi mai mic decât cel stabilit prin Hotărârea de Guvern. H.G propune creşterea salariului minim la nivel naţional de la 1 octombrie 2023. Din acest motiv, Legea 135/2022 ar deveni inaplicabilă, deoarece ar impune un salariu minim mai mic decât cel stabilit la nivel naţional.

BNS argumentează că o majorare a salariului minim în construcţii la 4.500 lei brut ar duce la o reducere a salariului minim net cu 56 lei. Asta din cauza introducerii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS). Pentru a menţine cel puţin valoarea netă a salariului minim în acest sector, sindicatul susţine că ar trebui ca salariul minim brut să fie de cel puţin 4.600 lei.

În ceea ce priveşte sectorul agriculturii, situaţia este şi mai complicată. Aplicarea salariului minim naţional de 3.300 lei ar conduce la o reducere a salariului net al lucrătorilor din acest sector cu 94 de lei, imediat după intrarea în vigoare a reformei fiscale propuse de Guvern. Pentru a atenua acest impact, salariul minim în agricultură ar trebui să fie crescut la cel puţin 3.500 lei, potrivit  Agerpres.

Ce spune Guvernul

Sindicatul BNS subliniază că este necesară o clarificare juridică cu privire la facilitatea fiscală (deducerea de 200 de lei) aplicată salariului minim naţional conform Ordonanţei de Urgenţă 168/2022. Iniţial, creşterea salariului minim la 3.300 lei a fost prezentată ca o măsură compensatorie pentru renunţarea la această facilitate fiscală. Însă, în prezent, statusul acestei facilităţi este neclar, având efecte până la data de 31 decembrie 2023.

Conform sindicatului, majorarea salariului minim naţional de la 3.000 la 3.300 lei, fără renunţarea la facilitatea de 200 de lei, ar genera venituri suplimentare la bugetul public de aproximativ 666 milioane de lei în ultimele trei luni ale anului. În cazul în care se decide majorarea salariului minim şi renunţarea la facilitate, veniturile bugetului public ar creşte cu 1,1 miliarde de lei pe final de an.

În ceea ce priveşte decizia Guvernului, Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că a fost retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern Ordonanţa care elimina excepţiile de la plata CASS în cazul salariilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară. Acest lucru s-a făcut ca urmare a preocupării pentru menţinerea salariilor minime nete intacte în aceste sectoare.